Zupa rybna - prosta i szybka
Inspiracją do powstania tej zupy był przepis Piotra Bikonta. Trochę go zmodyfikowałam, dodałam bulion, ziemniaki i cebulę. Pierwszego dnia zupa była niezła, ale tak na prawdę smaczna zrobiła się po nocy spędzonej w lodówce. Smaki się przegryzły, zupa, jak na tak prostą w przygotowaniu była bardzo dobra. Polecam!
składniki (4 spore porcje)
400 g filetów z ulubionej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego)
3 - 4 łodygi selera naciowego
2 x 400 g pomidorów z puszki
1/2 cebuli
2 - 4 ząbki czosnku
500 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być warzywny
1 spory ziemniak
natka pietruszki
do przyprawienia
koper włoski
ostra papryka
przygotowanie Seler umyć, obrać z włókien, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić seler, cebulę i czosnek, smażyć przez ok 5 - 6 minut na średnim ogniu. Dodać pomidory i bulion, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, natkę pietruszki, przyprawić koprem włoskim, gotować ok 20 minut. Filety - umyte, osuszone, pozbawione skóry - pociąć na dosyć duże kawałki ( 2 x 2, 3 x 3 cm) dodać do zupy, przykryć, gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut. Przyprawić solą pieprzem. Podawać najlepiej na drugi dzień. Smacznego!
składniki (4 spore porcje)
400 g filetów z ulubionej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego)
3 - 4 łodygi selera naciowego
2 x 400 g pomidorów z puszki
1/2 cebuli
2 - 4 ząbki czosnku
500 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być warzywny
1 spory ziemniak
natka pietruszki
do przyprawienia
koper włoski
ostra papryka
przygotowanie Seler umyć, obrać z włókien, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić seler, cebulę i czosnek, smażyć przez ok 5 - 6 minut na średnim ogniu. Dodać pomidory i bulion, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, natkę pietruszki, przyprawić koprem włoskim, gotować ok 20 minut. Filety - umyte, osuszone, pozbawione skóry - pociąć na dosyć duże kawałki ( 2 x 2, 3 x 3 cm) dodać do zupy, przykryć, gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut. Przyprawić solą pieprzem. Podawać najlepiej na drugi dzień. Smacznego!
Beatko,bardzo apatycznie wyglada Twoja rybna zupa.Przyznam,ze nigdy nie jadlam jeszcze rybnej zupy.Wszystko przede mna,bo moze w koncu sie odwaze.Przepis jest swietny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Weroniko:) Jak nie jadłaś to zacznij od porządnej zupy w miejscu gdzie ją gotują na co dzień. Ten przepis to tylko namiastka dobrej rybnej zupy.
UsuńBardzo fajny przepis. Aż trudno uwierzyć, że kiedyś nie lubiłem zupy rybnej, w ogóle nie przepadałem za gotowanymi rybami. Przełomem była zupa przyrządzona z dorsza z dodatkiem mleka kokosowego.
OdpowiedzUsuńhttp://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/zupa-rybna/
Brzmi smacznie!
UsuńPrzepis mi się podoba, mam nadzieje, że mojemu mężowi tez się spodoba :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że będzie smakować. Nie jest skomplikowana a całkiem przyzwoita :)
UsuńPrzeprasza jednak przeoczyłem info o ilości bulionu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wysłałem wcześniej komentarz z prośbą o podanie właśnie info o ilości bulionu.
OdpowiedzUsuńIlość podana, mam nadzieję, że wszystko się uda. Pozdrawiam!
Usuń