Wolno pieczona karkówka
Wolno pieczona karkówka, świetna jako wędlina. Mięso jest soczyste, nie przesuszone, a przy tym, nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis ze strony Mniam Mniam
składniki
1 i 1/2 kg chudej karkówki
3 czubate łyżki soli
2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
przygotowanie
składniki
1 i 1/2 kg chudej karkówki
3 czubate łyżki soli
2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
przygotowanie
Karkówkę dokładnie umyć, osuszyć, ewentualnie odciąć kawałki tłuszczu.
Zagotować 2 litry wody, do wrzącej dodać sól. Wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Karkówkę zalać w naczyniu zimną solanką. Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba położyć na nie wyparzony talerzyk i obciążyć czymś ciężkim). Wstawić do lodówki na dobę. W czasie leżakowania, mięso przewróć kilka razy.
Karkówkę wyjąć z solanki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Wstawić na talerzu do lodówki na kilka godzin. Ponownie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.
Pieprz rozsypać na desce, położyć na nim mięso i "wałkując" je, wcisnąć przyprawę w mięso. Obwiązać karkówkę sznurkiem, nadając jej zwarty kształt.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Mięso położyć na kratce (pod nią ustawić puste naczynie) i piec w tej temperaturze 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i trzymać w niej mięso przez 2,5-3,5 godziny. Pieczeń będzie gotowa, jeśli po nakłuciu będzie wypływać z niej klarowny płyn, a szpikulec będzie łatwo w nią wchodzić ( temperatura upieczonej wieprzowiny powinna wynosić 68 - 71 st C)
Mięso pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
Tak przygotowaną karkówkę można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Zagotować 2 litry wody, do wrzącej dodać sól. Wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Karkówkę zalać w naczyniu zimną solanką. Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba położyć na nie wyparzony talerzyk i obciążyć czymś ciężkim). Wstawić do lodówki na dobę. W czasie leżakowania, mięso przewróć kilka razy.
Karkówkę wyjąć z solanki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Wstawić na talerzu do lodówki na kilka godzin. Ponownie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.
Pieprz rozsypać na desce, położyć na nim mięso i "wałkując" je, wcisnąć przyprawę w mięso. Obwiązać karkówkę sznurkiem, nadając jej zwarty kształt.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Mięso położyć na kratce (pod nią ustawić puste naczynie) i piec w tej temperaturze 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i trzymać w niej mięso przez 2,5-3,5 godziny. Pieczeń będzie gotowa, jeśli po nakłuciu będzie wypływać z niej klarowny płyn, a szpikulec będzie łatwo w nią wchodzić ( temperatura upieczonej wieprzowiny powinna wynosić 68 - 71 st C)
Mięso pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
Tak przygotowaną karkówkę można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Wygląda obłędnie. Chyba zjedzona została szybciej, niż trwało pieczenie :)
OdpowiedzUsuńMiałam taką karkówkę na święta :) Była natarta dodatkowo majerankiem, pychota :)
OdpowiedzUsuń