Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami
27 kwietnia
3
azjatyckie smaki
,
curry
,
drób
,
kolendra
,
limonka
,
mięso
,
słodkie ziemniaki
,
zupy
Słodkie ziemniaki zawsze mnie kuszą. Kolorem i kształtem. Czasem tak bardzo, że kupuję jednego lub dwa, przynoszę do domu i.... mam kłopot. Nie ma u nas miłośników słodkich dań, trzeba znaleźć coś, co jest w miarę ostre. Ta zupa jest bardzo wyrazista, sycąca i całkiem ostra. I ma piękny pomarańczowo - żółty kolor. Jeżeli nie macie pomysłu na bataty - ten jest bardzo smaczny. Polecam!
Przepis ze strony BBC Good Foodskładniki
1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku, posiekane
1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane
2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany
1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkę
garść kolendry , liście i łodygi oddzielić
2 łyżki czerwonej pasty curry
750 ml bulionu z kurczaka
160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko)
500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski
sok z 1 limonki
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki sosu rybnego
przygotowanie
Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią.
Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę przestudzić i przetrzeć na krem przy pomocy blendera. Na tym etapie możemy zupę zamrozić i wykończyć wtedy gdy będziemy chcieli ją jeść.
Przetartą zupę podgrzewać, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez 5 - 10 minut, aż kurczak będzie ugotowany. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, posypać liśćmi kolendry i podawać. Smacznego!
Ewa. Zrobiłam właśnie taką zupkę, przepis zmodyfikowałam i oto po 40 latach zaczynam jeść zupy!!! Ta wyszła super, baaardzo ostra, ale po paru łyżkach przestaje się czuć ogień, a zaczyna wyczuwać różne smaczki. Fajna!!!
OdpowiedzUsuńSzukałam wlasnie takiego przepisu. Jadlam ją kiedyś i jest fantastyczna 😀
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowała! Pozdrawiam
Usuń