Sałatka z jajek z rzodkiewkami i ogórkiem
Smakowita, wiosenna sałatka. Jajka, rzodkiewki, ogórki i dużo ziół. Najlepsze będą chrupiące ogórki małosolne, ale można je zastąpić kiszonymi. Sałatka dobra i na lunch i do kolacji.
Składniki
4 jajka ugotowane na twardo
4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( opcjonalnie)
2 ogórki małosolne lub kiszone
8 rzodkiewek
1 szalotka
kilka kaparów
spora garść ziół (szczypiorek , pietruszka, koperek itp)
sos
2 duże łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
trochę śmietany (dałam 2 łyżki słodkiej 30%)
oliwa z oliwek
sól pieprz
przygotowanie
Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Zioła posiekać , pozostałe składniki - ogórki, rzodkiewki, szalotki - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z musztardą, rozrzedzić śmietaną . Wszystko włożyć do miski, dodać kapary, sos ,wymieszać. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Składniki
4 jajka ugotowane na twardo
4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( opcjonalnie)
2 ogórki małosolne lub kiszone
8 rzodkiewek
1 szalotka
kilka kaparów
spora garść ziół (szczypiorek , pietruszka, koperek itp)
sos
2 duże łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
trochę śmietany (dałam 2 łyżki słodkiej 30%)
oliwa z oliwek
sól pieprz
przygotowanie
Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Zioła posiekać , pozostałe składniki - ogórki, rzodkiewki, szalotki - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z musztardą, rozrzedzić śmietaną . Wszystko włożyć do miski, dodać kapary, sos ,wymieszać. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Wiosna na talerzu :)
OdpowiedzUsuńNareszcie! :)
UsuńDzięki za świetny pomysł na kolację;-)
OdpowiedzUsuńJak miło! Smacznego!
UsuńSałatka jest przepyszna, lekka ale sycąca, do tego ładnie wiosennie wygląda. Bardzo udany przepis, Beatko!!!Ewa
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie, właśnie zrobiłam podobną
OdpowiedzUsuńI jest całkiem smaczna, prawda? Pozdrawiam
Usuń