Pierś gęsia pieczona II
Gęsie piersi upieczone do jedzenia na zimno. Można jeść oczywiście ciepłe, ale zimne, cienko pokrojone są pyszne. Przepis ze strony Ugotuj to
składniki
podwójna pierś z gęsi
tymianek
3 łyżeczki startego imbiru
5 - 6 ząbków czosnku - startych
sok wyciśnięty z limonki
sól, pieprz
przygotowanie
Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Mięso natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem czosnkiem i imbirem. Polać sokiem z limonki, włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 90 minut. Mięso wyjąć i obsmażyć na patelni na małym ogniu, aż się zrumieni, zaczynając od strony skóry, by wytopić jak najwięcej tłuszczu ( docisnęłam żeliwną patelnią ). Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego, dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 78 - 80 st C. Wyjąć, odczekać 2 min i pokroić mięso w plastry.
Uwagi: Przez pierwsze 40 minut piekłam w brytfance przykrytej folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam