Kluski z sera z bazylią
Pomysł na błyskawiczne danie. Po prostu kluski. Aby były trochę inne, dodałam do ciasta garść bazylii i trochę pietruszki. Mogą być dodatkiem do mięsa, mogą też stanowić samodzielne danie.
składniki
100 g białego serka np ricotta
duża garść bazylii
ok 90 g mąki
1 jajko
posiekana pietruszka (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki chili w płatkach (opcjonalnie)
pieprz
przygotowanie
Bazylię posiekać. wszystkie składniki mieszać w misce, na początku widelcem, pod koniec zagniatać ręcznie. Ciasto musi mieć taką konsystencję , aby łatwo dało się z niego utoczyć wałek. Wałek o średnicy ok 2 cm utoczyć na lekko posypanej mąką desce, a następnie odkrawać z niego kluseczki 1,5 cm szerokości. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę, od wypłynięcia gotować ok 3 minut. Podawać polane oliwą, posypane ziołami i tartym parmezanem. Smacznego!
100 g białego serka np ricotta
duża garść bazylii
ok 90 g mąki
1 jajko
posiekana pietruszka (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki chili w płatkach (opcjonalnie)
pieprz
przygotowanie
Bazylię posiekać. wszystkie składniki mieszać w misce, na początku widelcem, pod koniec zagniatać ręcznie. Ciasto musi mieć taką konsystencję , aby łatwo dało się z niego utoczyć wałek. Wałek o średnicy ok 2 cm utoczyć na lekko posypanej mąką desce, a następnie odkrawać z niego kluseczki 1,5 cm szerokości. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę, od wypłynięcia gotować ok 3 minut. Podawać polane oliwą, posypane ziołami i tartym parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam