Kiszone rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki. Natknęłam się na przepis gdzieś w internecie. Wyglądały pięknie, więc postanowiłam sprawdzić jak smakują. Zalewę zrobiłam taką jaką robię zwykle do kiszonych ogórków. Rzodkiewki po paru dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam!
składniki (na 1 słoik)
pęczek rzodkiewek
3 duże ząbki czosnku
mały pęczek koperku lub koper
kawałek chrzanu
parę ziarenek pieprzu
parę ziarenek pieprzu
sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody
Przygotowanie
Rzodkiewki umyć obciąć końcówki i ogonki ( te ostatnie można zostawić ).
Słoik wyparzyć. Na dno włożyć połowę koperku, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zrobić zalewę - w gorącej lub ciepłej wodzie rozpuścić, ostudzić, zalać rzodkiewki. Słoika nie zakręcać tylko lekko przykryć. po ok 5 dniach rzodkiewki można jeść. Smacznego!
Od dawna "chodził mi po glowie" pomysł, aby zrobić takie rzodkiewki. Jestem ciekawa jak smakują, i na pewno zrobię, żeby sprawdzić, szukam też innych ciekawych inspiracji na przetwory. Pozdrawiam serdrcznie.
OdpowiedzUsuńWarto zrobić, mało kłopotliwe a inne. Polecam kalafiory kiszone - są świetne!
UsuńMoże to i dobre ale wole kotlet :-) .pozdrowienia Beatko ! Piotrek p.;-)
OdpowiedzUsuńBo to nie zamiast a do kotleta. ;>
UsuńBo to nie zamiast a do kotleta. ;>
UsuńDo kotleta jak znalazł ;)
UsuńSmakują super, a gdy masz za dużo rzodkiewki na ogródku to warto je zrobić, Przepis łatwy, wykonanie szybkie, smak pierwszych kiszonych ogórków.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Wszelkie kiszone warzywa są świetne!
Usuń