Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze
Kolejny przepis z z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. Mięso niezwykle miękkie, sos, dzięki śliwkom, lekko słodkawy, jak zwykle w przypadku wolnowara, nie liczcie na chrupiącą skórkę :) Smaczny przepis dla miłośników połączeń mięsno - owocowych.
składniki (4 porcje)
4 kacze nogi
1 cebula pokrojona w plasterki
2 łyżki mąki
450 ml bulionu z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki pasty pomidorowej
2 łyżeczki sosu rybnego
1/2 łyżeczki płatków chili
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
4 gwiazdki anyżu
375 g czerwonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki (pestki wyrzucić )
ryż lub makaron do podania
przygotowanie
składniki (4 porcje)
4 kacze nogi
1 cebula pokrojona w plasterki
2 łyżki mąki
450 ml bulionu z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki pasty pomidorowej
2 łyżeczki sosu rybnego
1/2 łyżeczki płatków chili
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
4 gwiazdki anyżu
375 g czerwonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki (pestki wyrzucić )
ryż lub makaron do podania
przygotowanie
rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Nogi kacze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinać na krzyż. Na lekko rozgrzaną patelnię położyć nogi skórą do dołu, smażyć aż zacznie wytapiać się z nich tłuszcz. Zwiększyć ogień i dobrze obsmażyć nogi ze wszystkich stron, tak aby ładnie się zbrązowiły. Przełożyć obsmażone nogi do misy wolnowaru. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu, pozostawiając łyżkę lub dwie, dodać cebulę i mieszając, smażyć ok 5 min aż zacznie się brązowić. Posypać mąką i stopniowo dodawać bulion, cały czas mieszając, aby dobrze rozprowadzić mąkę. Dodać pozostałe składniki, poza śliwkami. Zagotować, mieszając. Przelać sos do mięsa, dodać śliwki i rozłożyć wszystko w misie w miarę równomiernie. Przykryć pokrywką, ustawić wolnowar na program "high" i gotować przez 5 - 6 godzin. Po tym czasie mięso kaczki jest tak miękkie że samo oddziela się od kości. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Pyszności!
OdpowiedzUsuńU mnie było podobnie w miniony weekend.
Bardzo lubimy takie smaki.
MIłego dnia!
Dziękuję, wyszło bardzo smaczne, szkoda tyklko, że skórka nie chrupała :)
UsuńChrupiąca skórka powstaje, gdy po 5 g. w wolnowarze, wsadzasz kaczkę na kolejne 5 g do szybkowaru.
OdpowiedzUsuńBolo! Czy sprawdziłes????
UsuńKaczka wyglada rewelacyjnie,swietne przyprawy:)
OdpowiedzUsuńWszystko zgodnie z przepisem hahaha!
Usuń