Jajka w herbacie - chińska przekąska uliczna
Popularna w Chinach i na Tajwanie przekąska uliczna, łatwa do zrobienia w domu. Bulion w którym gotujemy jaja można zamrozić i użyć go ponownie - w razie potrzeby uzupełniając. Jajka są fantastyczne, z lekkim azjatyckim smakiem i zapachem. Są przy tym bardzo efektowne, bo pokryte pięknym rysunkiem brązowej siatki. Znakomita przekąska i trochę nietypowe jajka świąteczne - polecam!
Przepis znalazłam na tej stronie.
składniki
6 jajek
3 do 4 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka (lub1 torebka) liści czarnej herbaty
3 do 4 sztuk anyżu gwiazdkowego
1 mała laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 - 3 paski skórki pomarańczy lub mandarynki
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego lekko zgniecionego lub 1/4 łyżeczki grubo zmielonego czarnego
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
przygotowanie
Umieść jajka w garnku i zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia , a następnie gotować przez 1 do 2 minut .
Przelać jaja zimną wodą. Jedno po drugim, wziąć każde jajko i obstukać je delikatnie tępym końcem noża lub tyłem łyżki, aż cała powierzchnia będzie popękana.
Nic się nie stanie jeśli małe kawałki skorupki odpadną, ale należy starać się zachować skorupę jajka w całości.
Jaja ponownie włożyć do garnka i napełnić garnek wodą . Dodać tylko tyle wody, aby ledwo pokrywa jajka powinno być około 2 szklanek. Dodać resztę składników - sos sojowy, sól, herbatę, anyż, cynamon, skórkę pomarańczową, pieprz i cukier - jeśli używamy - i dobrze przemieszać.
Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 2 do 3 godzin. Można gotować przykryte, lub odkryte (autorka przepisu twierdzi, iż gotowane bez pokrywki powoduje,że jaja mają więcej aromatu, nie sprawdziłam, gdyż używałam pokrywki) Gdyby woda odparowała należy ją uzupełnić.
Aby jajka nabrały jeszcze więcej smaku, wystudzić w płynie w którym się gotowały i najlepiej zostawić w nim przez noc. Smacznego!
Przepis znalazłam na tej stronie.
składniki
6 jajek
3 do 4 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka (lub1 torebka) liści czarnej herbaty
3 do 4 sztuk anyżu gwiazdkowego
1 mała laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 - 3 paski skórki pomarańczy lub mandarynki
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego lekko zgniecionego lub 1/4 łyżeczki grubo zmielonego czarnego
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
przygotowanie
Umieść jajka w garnku i zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia , a następnie gotować przez 1 do 2 minut .
Przelać jaja zimną wodą. Jedno po drugim, wziąć każde jajko i obstukać je delikatnie tępym końcem noża lub tyłem łyżki, aż cała powierzchnia będzie popękana.
Nic się nie stanie jeśli małe kawałki skorupki odpadną, ale należy starać się zachować skorupę jajka w całości.
Jaja ponownie włożyć do garnka i napełnić garnek wodą . Dodać tylko tyle wody, aby ledwo pokrywa jajka powinno być około 2 szklanek. Dodać resztę składników - sos sojowy, sól, herbatę, anyż, cynamon, skórkę pomarańczową, pieprz i cukier - jeśli używamy - i dobrze przemieszać.
Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 2 do 3 godzin. Można gotować przykryte, lub odkryte (autorka przepisu twierdzi, iż gotowane bez pokrywki powoduje,że jaja mają więcej aromatu, nie sprawdziłam, gdyż używałam pokrywki) Gdyby woda odparowała należy ją uzupełnić.
Aby jajka nabrały jeszcze więcej smaku, wystudzić w płynie w którym się gotowały i najlepiej zostawić w nim przez noc. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam