Jajka faszerowane z szynką - klasyka
Zupełnie smaczny twór, który powstał w dawnych czasach po to, aby zagospodarować resztki poświątecznych, wędlin. Tak przynajmniej było u mnie. Faszerowane w ten sposób jaja polecam, jest to na prawdę dobry pomysł na szynkę, gdy nieco nam się już znudzi .
6 jajekok 100 g szynki wędzonej
3 spore łyżki majonezu
łyżeczka chrzanu
sól, pieprz, papryka do smaku
przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, przestudzić , obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Szynkę zmielić w blenderze. Do miski włożyć szynkę, żółtka, dodać majonez, chrzan, ewentualnie trochę oliwy. Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Posolić i popieprzyć dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek, przybrać dowolnie - ziołami, papryką, kaparami. Smacznego!
Ewa. A ja robię takie jajka z pieczarkami. Drobno pokrojone pieczarki podduszam na masełku, odcedzam, dodaje do żółtek, do tego majonez, pieprz, sól.Mozna dodać szczypiorek jak ktoś lubi.
OdpowiedzUsuńZnam , właśnie będę robić :)
UsuńPyszna klasyka :) Często takie robię, tylko bez dodatku chrzanu :)
OdpowiedzUsuńJa robię różnie, czasem z chrzanem, czasem z musztardą , a czasem sam majonez - zależy co w duszy gra i w lodówce zalega :)
Usuń