Grillowane zielone szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem
30 kwietnia
0
cytryna
,
grill
,
Jamie Oliver
,
oliwa
,
parmezan
,
przekąski i przystawki
,
szparagi
,
szparagi zielone
To bardzo prosty, ale i niezwykle smaczny sposób przygotowania zielonych szparagów. Doskanała przystawka. Parmezan , oliwa, cytryna to świetne dodatki do szparagów. Bardzo polecam!
Przepis z książki "Jamie at home" Jamie'go Oliver'a
składniki ( 2 porcje)
1 pęczek zielonych szparagów
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
parmezan w kawałku, do starcia
przygotowanie
Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć. Można też końce odłamać, co jest chyba najlepszą metodą gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy!
Dobrze nagrzać patelnię grillową, bez tłuszczu , rozłożyć równomiernie szparagi i grillować z obu stron aż zrobią się soczyście zielone i pojawią się na nich ciemne grillowe paski. Jak tylko będą gotowe, rozłożyć je na dwa talerze, solidnie skropić sokiem z cytryny, i polać oliwą (3x więcej oliwy niż soku). Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku, a następnie posypać świeżo tartym parmezanem.
Przepis z książki "Jamie at home" Jamie'go Oliver'a
składniki ( 2 porcje)
1 pęczek zielonych szparagów
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
parmezan w kawałku, do starcia
przygotowanie
Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć. Można też końce odłamać, co jest chyba najlepszą metodą gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy!
Dobrze nagrzać patelnię grillową, bez tłuszczu , rozłożyć równomiernie szparagi i grillować z obu stron aż zrobią się soczyście zielone i pojawią się na nich ciemne grillowe paski. Jak tylko będą gotowe, rozłożyć je na dwa talerze, solidnie skropić sokiem z cytryny, i polać oliwą (3x więcej oliwy niż soku). Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku, a następnie posypać świeżo tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam