Faszerowany bakłażan
Pyszny faszerowany bakłażan. Wymaga trochę pracy, ale można wszystko przygotować wcześniej. Bakłażany należy upiec, przygotować farsz i trzymać w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki, bakłażany napełnić farszem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, bez posypywania serem i dopiero jak będą dobrze zagrzane zdjąć folię, posypać serem i piec jak podano w przepisie. Przepis ze strony BBC Food Recipes
składniki
4 bakłażany
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 duża czerwona papryka, nasiona usunięte, posiekana
1 ½ łyżeczki świeżo zmielony kminek
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska)
duża szczypta pokruszonych suszonych chilli
500 g jagnięciny mielonej
6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki)
100g sera np chedara, grubo startego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.
Przeciąć każdy bakłażan wzdłuż na pół , a następnie miąższ ponacinać w kratkę, nie przecinając skóry. Umieścić obok siebie na blaszce i skropić każdą połowę oliwą, doprawić solą i piec przez 30-40 minut, aż miąższ będzie miękki, ale nie zbrązowieje .
Tymczasem podgrzać pozostałe dwie łyżki oleju w dużej patelni. Dodać cebulę, czosnek , paprykę i przyprawy i smażyć na małym ogniu przez 10 minut . Dodać mielone mięso i smażyć z jagnięciną ok 3-4 minut, aż mięso lekko się zrumieni. Wymieszać z sosem pomidorowym i gotować przez jeszcze pięć minut .
Usunąć bakłażany z pieca i zwiększyć temperaturę do 220 st C. Ostrożnie wybrać upieczony miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę gr ok 1 cm. Wymieszać miąższ z mieszaniną mięsa jagnięcego doprawić solą i pieprzem do smaku . Farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 8-10 minut, aż ser się stopi a bakłażany będą ciepłe. Smacznego!
Uwagi: Robiłam z połowy porcji , bakłażany średniej wielkości. Moim zdaniem 2 bakłażany to 4, całkiem sycące porcje.
4 bakłażany
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 duża czerwona papryka, nasiona usunięte, posiekana
1 ½ łyżeczki świeżo zmielony kminek
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska)
duża szczypta pokruszonych suszonych chilli
500 g jagnięciny mielonej
6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki)
100g sera np chedara, grubo startego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.
Przeciąć każdy bakłażan wzdłuż na pół , a następnie miąższ ponacinać w kratkę, nie przecinając skóry. Umieścić obok siebie na blaszce i skropić każdą połowę oliwą, doprawić solą i piec przez 30-40 minut, aż miąższ będzie miękki, ale nie zbrązowieje .
Tymczasem podgrzać pozostałe dwie łyżki oleju w dużej patelni. Dodać cebulę, czosnek , paprykę i przyprawy i smażyć na małym ogniu przez 10 minut . Dodać mielone mięso i smażyć z jagnięciną ok 3-4 minut, aż mięso lekko się zrumieni. Wymieszać z sosem pomidorowym i gotować przez jeszcze pięć minut .
Usunąć bakłażany z pieca i zwiększyć temperaturę do 220 st C. Ostrożnie wybrać upieczony miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę gr ok 1 cm. Wymieszać miąższ z mieszaniną mięsa jagnięcego doprawić solą i pieprzem do smaku . Farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 8-10 minut, aż ser się stopi a bakłażany będą ciepłe. Smacznego!
Uwagi: Robiłam z połowy porcji , bakłażany średniej wielkości. Moim zdaniem 2 bakłażany to 4, całkiem sycące porcje.
Ewa. Ogłaszam-zrobię to we wtorek i wtedy napiszę, jak smakowało.
OdpowiedzUsuńrób, rób, czekam na relację :)
UsuńUwielbiam bakłażany, więc nie ma możliwości by mi nie smakowały. W rodzinie zdania podzielone, ale u mnie nigdy jedności nie ma. Dla mnie super.ewa
OdpowiedzUsuńJa też lubię , a najbardziej jagnięcinę :)
Usuń