Faszerowana dynia
09 kwietnia
4
czosnek
,
dynia
,
dynia piżmowa
,
faszerowane warzywa
,
mozzarella
,
orzechy
,
ser pleśniowy
,
warzywa
,
z piekarnika
Kupiłam pięknie wyglądającą dynię piżmową. Szukałam przepisu na farsz który byłby wyrazisty i nie był mdły. I tak trafiłam na przepis z River Cottage. Odrobinę go zmodyfikowałam, dałam więcej czosnku, zmniejszyłam ilość sera pleśniowego a dodałam jeszcze mozzarellę, której nie było w przepisie. Dynia upiekła się znakomicie, jest to danie mało kłopotliwe a bardzo efektowne. Następnym razem zrezygnuję jednak z sera pleśniowego i zastąpię go np serem kozim, gdyż ser pleśniowy na ciepło jest dla mnie zbyt mocny. Jeżeli natomiast lubicie np. sosy na bazie pleśniowego sera - taki farsz na pewno będzie Wam smakował. A dynia piżmowa jest pyszna !
składniki
1 piżmowa dynia
2 ząbki czosnku , drobno posiekane
2 łyżki masła
olej rzepakowego lub oliwa z oliwek
orzechy włoskie 50 - 60g , lekko uprażone i bardzo grubo posiekane ( zostawić kilka do posypania)
100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią ) podzielonego się na małe kawałki
ok 100 g mozarelli podzielonej na małe kawałki ( zostawić część do posypania wierzchu)
2 łyżeczki posiekanego tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka płynnego miodu (pominęłam)
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
przygotowanie
Dynię umyć. .Przekroić dynię na pół wzdłuż i wyjąć łyżką nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia , do każdego otworu który powstał po wyjęciu pestek i włókien, włożyć posiekany czosnek i łyżkę masła, a następnie skropić dynię oliwą posypać solą i pieprzem. . Wstawić do w piekarnika rozgrzanego do 190st. C i piec ok 1 godziny, aż miąższ dyni będzie miękki .
Wyjąć dynię z piekarnika i przy pomocy łyżki wyskrobać do miski upieczony miąższ, razem z maślanym sokiem i czosnkiem, pozostawiając przy skórce warstwę ok 1 cm grubości. Kiedy lekko przestygnie, rozgnieść dynię widelcem, dodać ser, orzechy, tymianek, wymieszać delikatnie, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać paroma orzechami i resztką sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15 minut. Podawać gorące. Smacznego!
składniki
1 piżmowa dynia
2 ząbki czosnku , drobno posiekane
2 łyżki masła
olej rzepakowego lub oliwa z oliwek
orzechy włoskie 50 - 60g , lekko uprażone i bardzo grubo posiekane ( zostawić kilka do posypania)
100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią ) podzielonego się na małe kawałki
ok 100 g mozarelli podzielonej na małe kawałki ( zostawić część do posypania wierzchu)
2 łyżeczki posiekanego tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka płynnego miodu (pominęłam)
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
przygotowanie
Dynię umyć. .Przekroić dynię na pół wzdłuż i wyjąć łyżką nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia , do każdego otworu który powstał po wyjęciu pestek i włókien, włożyć posiekany czosnek i łyżkę masła, a następnie skropić dynię oliwą posypać solą i pieprzem. . Wstawić do w piekarnika rozgrzanego do 190st. C i piec ok 1 godziny, aż miąższ dyni będzie miękki .
Wyjąć dynię z piekarnika i przy pomocy łyżki wyskrobać do miski upieczony miąższ, razem z maślanym sokiem i czosnkiem, pozostawiając przy skórce warstwę ok 1 cm grubości. Kiedy lekko przestygnie, rozgnieść dynię widelcem, dodać ser, orzechy, tymianek, wymieszać delikatnie, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać paroma orzechami i resztką sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15 minut. Podawać gorące. Smacznego!
Widziałam ostatnio w Tesco dynię piżmową i się zastanawiałam, co by tu zrobić...
OdpowiedzUsuńDynię pizmową robiłam pierwszy raz, moim zdaniem jest smaczniejsza niż inne :)
Usuńorzechy plus ser pleśniowy to dla mnie jedno z lepszych połączeń. genialnie nadziane!
OdpowiedzUsuńDla mnie też ale jednak nie na ciepło :)
Usuń