Fantazyjne bułeczki

Wyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis na bułki, jak zwykle, z niezawodnej  strony Moje Wypieki





Składniki na 12 bułeczek:
475 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych
275 ml wody

Ponadto:
żółtko do posmarowania
do posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.



przygotowanie
W naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny).

Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, podzielić na 12 równych części. Ukształtować bułeczki, położyć na blaszce:

supełki - ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek;
ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka;
słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów;
kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem;

Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami, ziołami lub solą.

Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut, studzić na kratce.
W maszynie do chleba
Do maszyny wlać zimną wodę, wrzucić masło, odmierzyć mąkę, cukier i sól, na końcu wsypać drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania  ciasta (około 1,5 h łącznie z wyrastaniem), wyjąć, ukształtować bułeczki i dalej postępować wg przepisu.Smacznego !

Uwagi : Moje bułki piekły się dłużej  - ok 20 min. Po 10 były bardzo blade. Ale wyszły na prawdę pyszne.


Wpis dołączam do kwietniowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba





3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary