Zupa z porów
Bardzo lubię przecierane zupy. Ta jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam!
składniki
150 g porów (białe części)
100 g ziemniaków
100 ml śmietany (opcjonalnie)
1 łyżka masła
1500 ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz
szczypiorek do podania
przygotowanie
Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory i dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać, nie rumienić. Dodać ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, podawać z grzankami. Smacznego!
składniki
150 g porów (białe części)
100 g ziemniaków
100 ml śmietany (opcjonalnie)
1 łyżka masła
1500 ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz
szczypiorek do podania
przygotowanie
Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory i dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać, nie rumienić. Dodać ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, podawać z grzankami. Smacznego!
uwielbiam taką zupkę, ale ja czasami podbijam smak brendy :) , a czasami zagryzam obrumienionymi jak frytki kawałeczkami selera, które koloruję chili, żeby nie było zbyt blado , ......... a czasami wrzucam do zupy małe pulpeciki cielęco-wieprzowe, w których jest trochę parmezanu, - to jest wersja maxi czyli dla tych bardzo głodnych.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
To wersja dla pracowitych - smaczna !
Usuńchyba tak można powiedzieć, ale ja mieszam teraz w garach od czasu do czasu, a zawsze lubiłam, więc jak się dorwę .....
Usuń- fajnie się czyta ( motywująco ) i masz zacięcie do fotek, pozdrawiam M.