Zupa czosnkowa IV
Kolejny przepis na zupę czosnkową. Tym razem zupa czosnkowa z południa Francji, bardzo pożywna, z dodatkiem cebuli. Przepis znalazłam na blogu Mimi Thorisson, gdzie obok ciekawych przepisów, znajdziecie mnóstwo pięknych zdjęć.
składniki
1 cała główka czosnku + 2 ząbki czosnku do smażenia / posypać drobno pokrojony
1 cebula , drobno pokrojona w kostkę
2 łyżki tłuszczu z kaczki ( ewentualnie oliwa z oliwek )
1 łyżka mąki pszennej
2 jajka ( oddzielone żółtka i białka))
kilka gałązek tymianku
1 łyżka octu winnego
1200 ml bulionu z kurczaka
sól morska i czarny pieprz do przyprawienia
przygotowanie
składniki
1 cała główka czosnku + 2 ząbki czosnku do smażenia / posypać drobno pokrojony
1 cebula , drobno pokrojona w kostkę
2 łyżki tłuszczu z kaczki ( ewentualnie oliwa z oliwek )
1 łyżka mąki pszennej
2 jajka ( oddzielone żółtka i białka))
kilka gałązek tymianku
1 łyżka octu winnego
1200 ml bulionu z kurczaka
sól morska i czarny pieprz do przyprawienia
przygotowanie
W dużym garnku stopić tłuszcz z kaczki (lub rozgrzać oliwę z oliwek ) i podsmażyć cebulę przez 2 minuty . Dodać obrane i pokrojone ząbki czosnku, kontynuować smażenie na niewielkim ogniu przez 2 minuty. Cebula i czosnek nie może zbrązowieć. Posypać cebulę i czosnek mąką, wymieszać i wlać bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, dodać gałązki tymianku. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut .
W małej patelni, rozgrzać 1 łyżka oliwy z oliwek, podsmażyć plasterki czosnku aż zrobią się złote i lekko chrupiące . Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia.
Za pomocą blendera dokładnie rozetrzeć zupę na pure. Zostawić na małym ogniu.
Oddzielić białko od żółtek. Białka lekko ubić (wymieszać ) w małej misce, następnie wlewać pomału do zupy, cały czas mieszając trzepaczką, tak aby białko się porozbijało i aby otrzymać w zupie coś jak cienkie nici z białka. Natychmiast zdjąć z ognia. Ubić żółtka z octem, dodać nieco ciepłej zupy, wymieszać i dopiero tak przygotowaną mieszanką wlać do garnka z zupą, cały czas mieszając, aby uniknąć ścięcia żółtek. Zupę przelać do talerzy, posypać smażonym czosnkiem i skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek (opcjonalnie). Podawać natychmiast z kromkami bagietki podsmażonymi na brązowo na oliwie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam