Wołowina z pastą fasolową i pak choi
Jeżeli tylko odpowiednio wcześnie zamarynujemy mięso, to przygotowanie tego smacznego dania zajmie nam parę minut. Polecam!
Przepis z książki "Wok i dania z patelni"
składniki
250 - 300 g steku wołowego
1 mała cebula
1 mała papryka zielona
1 dymka pokrojona
kilka plasterków imbiru
1 -2 małe zielone lub czerwone chili
2 łyżki pasty z czarnej fasoli
3 kapusty pak choi
marynata
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka sosu sojowego jasnego
2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
2 łyżeczki pasty kukurydzianej *
2 łyżeczki oleju sezamowego
* pasta kukurydziana - połączyć 1 część mąki kukurydzianej z 1 1/2 części zimnej wody. Mieszać do osiągnięcia gładkiej konsystencji
Przepis z książki "Wok i dania z patelni"
składniki
250 - 300 g steku wołowego
1 mała cebula
1 mała papryka zielona
1 dymka pokrojona
kilka plasterków imbiru
1 -2 małe zielone lub czerwone chili
2 łyżki pasty z czarnej fasoli
3 kapusty pak choi
marynata
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka sosu sojowego jasnego
2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
2 łyżeczki pasty kukurydzianej *
2 łyżeczki oleju sezamowego
* pasta kukurydziana - połączyć 1 część mąki kukurydzianej z 1 1/2 części zimnej wody. Mieszać do osiągnięcia gładkiej konsystencji
przygotowanie
Wołowinę pokroić ostrym nożem w cienkie paski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać , obtoczyć paski wołowiny i pozostawić na co najmniej 2-3 godziny .
Z kapusty odciąć dolną część, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Gotować kapustę na parze aż liście będą miękkie. Najwygodniej użyć bambusowego koszyka do gotowania na parze. Zabezpieczyć przed wystygnięciem. Pokroić cebulę i paprykę w małe kostki. Rozgrzać olej roślinny w gorącym woku lub na dużej patelni.Dodać wołowinę i smażyć minutę, aż zmieni kolor. Wyjąć mięso i osączyć na papierze kuchennym, odstawić na bok. Wylać nadmiar oleju z woka, zostawić łyżkę. dodać dymkę imbir cebulę i zieloną paprykę, smażyć przez 1 minutę. Dodać czarną pastę fasolową, wymieszać, dodać wołowinę, jeszcze raz wymieszać i smażyć kilka minut. Ogrzany półmisek wyłożyć liśćmi pak choi i ułożyć na nich mięso. Podawać od razu z makaronem lub ryżem. Smacznego!
Basrdzo śmieswzny przepis, bo brakuje mu tylko jednego: skąd wziąć pastę fasolową?
OdpowiedzUsuńNie jest to bynajmniej pognieciona czarna fasola, tylko produkt wytwarzany z fermentowanej soi, mąki i przypraw.
W Polsce niezwykle trudno to dostać, a więc potreawa jest niewykonalna. Co prawda niektórzy zastępują wszystko, wszystkim, ale lepiej nie afiszować się z tymi przepisami.
Pasta z czarnej fasoli bez problemu do kupienia w Kuchniach Świata, a sądzę że i w innych sklepach z orientalnymi przyprawami też ( o sklepach internetowych nie wspomnę ) więc nie musiałam ani przywozić z daleka , ani zastępować. Czasem warto poszukać :) Pozdrawiam!
Usuń