"Tatar" z łososia wędzonego
"Tatar" lub sałatka - nie ważne jak nazwiemy to danie z łososia. Ważne, że jest bardzo smaczne, zwłaszcza podane na chrupiącej grzance. Mniam......
Składniki
150 g wędzonego na zimno łososia
½ - 1 szalotka
1 - 2 łyżeczki kaparów
łyżka posiekanego koperku
Składniki
150 g wędzonego na zimno łososia
½ - 1 szalotka
1 - 2 łyżeczki kaparów
łyżka posiekanego koperku
1 łyżka oliwy
sok z cytryny, do smaku
½ łyżki ciemnego sosu sojowego lub przyprawy maggi
czarny pieprz
½ łyżki ciemnego sosu sojowego lub przyprawy maggi
czarny pieprz
przygotowanie
Łososia, cebulę pokroić na drobną kostkę. Kapary posiekać,ale niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać koperek, doprawić oliwą, sosem sojowym sokiem z cytryny i pieprzem. Podawać na grzankach z bagietki. Smacznego!
Uwielbiam to. Pyszny tatar. Można też go zrobić z surowego łososia, jest równie dobry. Tylko łosoś musi być świeżutki, z pewnego źródła.Ewa
OdpowiedzUsuńZ racji braku dużej wody z łososiami w okolicy, przed surowym się wzbraniam :)
UsuńNam najbardziej smakuje bez kaparów i oliwy natomiast doprawiony nie tylko sokiem z cytryny ale również sokiem z pomarańczy i podawany z cząstkami pomarańczy i winogronami.
OdpowiedzUsuńA ja kapary i oliwę uwielbiam :) A te tatarki to można różnie doprawiać
Usuńz łososia to mój ulubiony tatar! ale bym zjadła Twojego :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę :)
UsuńEwa. Wczoraj ten właśnie tatar zrobił furorę na przyjeciu u mnie. Był prze-pysz-ny.
OdpowiedzUsuń