Szynka 10 minutowa - domowa wędlina
Niedawno podawałam przepis na schab gotowany 2x po 5 minut. Tą samą metodą zrobiłam szynkę. Użyłam nieco innego zestawu przypraw, tak aby zalewa była ostrzejsza. Schab wśród domowników miał więcej zwolenników niż szynka, ale ta tez nie była zła :)
składniki
1 kg szynki
2l wody
4 łyżki soli
2 liście laurowe
4 - 6 ziarenek ziela angielskie
1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę
2 łyżki majonezu
1/2 łyżki pieprzu ziarnistego
2 łyżki musztardy
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka gorczycy
przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Można obwiązać sznurkiem dla utrzymania formy. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Włożyć mięso i włączyć gaz. Od momentu zagotowania gotować 5 minut. Zalewę z mięsem odstawić do wystudzenia na minimum 6 godzin (może być w zalewie całą noc).
Po min 6 godzinach, garnek z zalewą i mięsem postawić na kuchence i doprowadzić całość do wrzenia, od tego momentu gotować 5 minut. Ponownie odstawić do wystudzenia. Mięso w wywarze powinno stać przynajmniej 6 godzin.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podawać cieniutko pokrojone jako wędlinę. Smacznego!
składniki
1 kg szynki
2l wody
4 łyżki soli
2 liście laurowe
4 - 6 ziarenek ziela angielskie
1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę
2 łyżki majonezu
1/2 łyżki pieprzu ziarnistego
2 łyżki musztardy
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka gorczycy
przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Można obwiązać sznurkiem dla utrzymania formy. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Włożyć mięso i włączyć gaz. Od momentu zagotowania gotować 5 minut. Zalewę z mięsem odstawić do wystudzenia na minimum 6 godzin (może być w zalewie całą noc).
Po min 6 godzinach, garnek z zalewą i mięsem postawić na kuchence i doprowadzić całość do wrzenia, od tego momentu gotować 5 minut. Ponownie odstawić do wystudzenia. Mięso w wywarze powinno stać przynajmniej 6 godzin.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podawać cieniutko pokrojone jako wędlinę. Smacznego!
Dochodzę już do pewnej wprawy w robieniu schabu „10-minutowego” i miałam już pytać o szynkę, a tu niespodzianka – gotowy przepis! Bardzo się cieszę, bo ja już innych wędlin nie jadam. Muszę się pochwalić, że każdy kolejny zrobiony przeze mnie schab jest lepszy. Próbuję także eksperymentować, np. zamiast majonezu - musztarda. Czytając przepis na szynkę odnoszę wrażenie, że to są właśnie te kierunki działania. Przystąpię zatem do „prób na szynce”, bo pora zacząć przed Wielkanocą, gdyż zające już w marketach wystawione, he,he! O wynikach doniosę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzekam :) Szynka niezła ale ja tez woleę schab
Usuńw 10 minut ? biore a jak co to wiem gdzie cie szukać HIHIHI :0
OdpowiedzUsuńrób, rób i daj znać jak wyszło :)
UsuńSmakowicie wygląda. Bardzo lubię wędliny własnej roboty. Robiłam już wiele wędlin z różnych przepisów, ten też wypróbuję, mam nadzieję że mi wyjdzie i będzie bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńJest smaczna a błyskawiczna do zrobienia :)
UsuńRzeczywiscie bez roboty. Zrobiłam ze schabu. po drugim studzeniu zostawiłam na 20 godzin. Wyszedł soczysty ,doprawiony. Najkruchszy był ze strony karkówki. następną zrobie z karkówki. Przepyszne i bez chemii.
OdpowiedzUsuńHelenka
Karkówkę radzę jednak ciut dłużej gotować - np 2x 7 minut. Robiłam po 5 i przy tłustych miejscach chyba nie była nie do końca gotowa. Muszę powtórzyć z dłuższym gotowaniem ale ciągle czasu brakuje :) Pozdrawiam
Usuńrobiłem tym sposobem tez krczaka wszystkie wedliny znakomite poza tym samemu mozna dobrac smak polecam
OdpowiedzUsuńKuraka nie robiłam, ale trzeba sprawdzić ;) Pozdrawiam
Usuńlistki ziela angielskiego?
OdpowiedzUsuńDziękuję, hahaha! Ładne listki ;)
UsuńSchab robiłam.Rodzinie smakował. Dzisiaj biorę się za szynkę.
OdpowiedzUsuńTo miło. Mnie chyba najbardziej smakuje jednak schab ;) Pozdrawiam!
Usuń