Szynka 10 minutowa - domowa wędlina

Niedawno podawałam przepis na schab gotowany 2x po 5 minut. Tą samą metodą zrobiłam szynkę. Użyłam nieco innego zestawu przypraw, tak aby zalewa była ostrzejsza. Schab wśród domowników miał więcej zwolenników niż szynka, ale ta tez nie była zła :) 





składniki
1 kg szynki
2l wody 
4 łyżki soli

2 liście laurowe
4 - 6 ziarenek ziela angielskie
1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę
2 łyżki majonezu
1/2 łyżki pieprzu ziarnistego

2 łyżki musztardy
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka gorczycy

przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Można obwiązać sznurkiem dla utrzymania formy. Wszystkie składniki zalewy  umieścić w garnku. Włożyć mięso i włączyć gaz. Od momentu zagotowania gotować  5 minut. Zalewę z mięsem odstawić do wystudzenia na minimum 6 godzin (może być w zalewie całą noc).
Po min 6 godzinach, garnek z zalewą i mięsem postawić na kuchence i doprowadzić całość do wrzenia, od tego momentu gotować  5 minut. Ponownie odstawić do wystudzenia. Mięso w wywarze powinno stać przynajmniej 6 godzin.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, osuszyć  ręcznikiem papierowym.  Podawać cieniutko pokrojone jako wędlinę.  Smacznego!





14 komentarzy:

  1. Dochodzę już do pewnej wprawy w robieniu schabu „10-minutowego” i miałam już pytać o szynkę, a tu niespodzianka – gotowy przepis! Bardzo się cieszę, bo ja już innych wędlin nie jadam. Muszę się pochwalić, że każdy kolejny zrobiony przeze mnie schab jest lepszy. Próbuję także eksperymentować, np. zamiast majonezu - musztarda. Czytając przepis na szynkę odnoszę wrażenie, że to są właśnie te kierunki działania. Przystąpię zatem do „prób na szynce”, bo pora zacząć przed Wielkanocą, gdyż zające już w marketach wystawione, he,he! O wynikach doniosę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam :) Szynka niezła ale ja tez woleę schab

      Usuń
  2. w 10 minut ? biore a jak co to wiem gdzie cie szukać HIHIHI :0

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda. Bardzo lubię wędliny własnej roboty. Robiłam już wiele wędlin z różnych przepisów, ten też wypróbuję, mam nadzieję że mi wyjdzie i będzie bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiscie bez roboty. Zrobiłam ze schabu. po drugim studzeniu zostawiłam na 20 godzin. Wyszedł soczysty ,doprawiony. Najkruchszy był ze strony karkówki. następną zrobie z karkówki. Przepyszne i bez chemii.
    Helenka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karkówkę radzę jednak ciut dłużej gotować - np 2x 7 minut. Robiłam po 5 i przy tłustych miejscach chyba nie była nie do końca gotowa. Muszę powtórzyć z dłuższym gotowaniem ale ciągle czasu brakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. robiłem tym sposobem tez krczaka wszystkie wedliny znakomite poza tym samemu mozna dobrac smak polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuraka nie robiłam, ale trzeba sprawdzić ;) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Schab robiłam.Rodzinie smakował. Dzisiaj biorę się za szynkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miło. Mnie chyba najbardziej smakuje jednak schab ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary