Stek wołowy z sosem chimichurri
Ponieważ zrobiłam sos chimichurri, który, podobno, najlepiej smakuje z grillowanym mięsem, trzeba było zgrillować steki. Grill pod chmurką u nas jeszcze zamknięty, mięso robiłam więc na patelni grillowej. Tym razem steki przyprawiałam zgodnie z przepisem Jamie'go Oliver'a (Dania w 30 minut) Mięso wyszło soczyste, o lekko orientalnym smaku, a z dodatkiem zielonego, mocno czosnkowego chimichurri naprawdę godne polecenia.
składniki
2 x stek z antrykotu - Rib Eye Steak (ok 250g każdy)
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego, zmielonego w moździerzu
1/2 - 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
oliwa
sos chimichurri
przygotowanie
składniki
2 x stek z antrykotu - Rib Eye Steak (ok 250g każdy)
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego, zmielonego w moździerzu
1/2 - 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
oliwa
sos chimichurri
przygotowanie
Stek wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Położyć stek na desce, posypać solą, pieprzem syczuańskim i przyprawą pięć smaków. Skropić steki oliwą i dobrze wmasować przyprawy. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Położyć mięso.
Stek o grubości ok 1,5cm smażyć:
półkrwisty - 2 min z każdej strony
średnio wysmażony - 3 minuty z każdej strony
wysmażony - 4 minuty z każdej strony
Po usmażeniu, kiedy steki są gotowe, należy odstawić je na 2 - 3 minuty aby odpoczęły. Po tym czasie położyć mięso na drewnianej desce i pokroić w plastry grubości 1 cm. Podawać z sosem chimichurri Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam