Schab 10 minutowy - domowa wędlina
Ostatnio co jakiś czas pojawiały się w internecie przepisy na domową wędlinę robioną w przedziwny sposób, czyli gotowaną 2x po 5 minut. I przepisy i zdjęcia były na tyle intrygujące, że też postanowiłam spróbować. Korzystałam z dwóch przepisów pierwszy znaleziony na forum GW , drugi na blogu Damsko - meskie spojrzenie na kuchnię
składniki
1 kg schabu lub pierś z indyka (1kg)
2l wody
4 łyżki soli
2 liście laurowe
4 - 6 listków ziela angielskie
1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę
2 łyżki majonezu
1/2 łyżki pieprzu ziarnistego
2 łyżki majeranku
przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon.Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Włożyć mięso i włączyć gaz. Od momentu zagotowania gotować 5 minut. Zalewę z mięsem odstawić do wystudzenia na minimum 6 godzin (moje mięso spędziło w zalewie całą noc).
Po min 6 godzinach, garnek z zalewą i mięsem postawić na kuchence i doprowadzić całość do wrzenia, od tego momentu gotować 5 minut. Ponownie odstawić do wystudzenia. Mięso w wywarze powinno stać przynajmniej 6 godzin.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podawać cieniutko pokrojone jako wędlinę, można też pokroić grubsze plastry i podać z sosem na obiad. Smacznego!
składniki
1 kg schabu lub pierś z indyka (1kg)
2l wody
4 łyżki soli
2 liście laurowe
4 - 6 listków ziela angielskie
1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę
2 łyżki majonezu
1/2 łyżki pieprzu ziarnistego
2 łyżki majeranku
przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon.Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Włożyć mięso i włączyć gaz. Od momentu zagotowania gotować 5 minut. Zalewę z mięsem odstawić do wystudzenia na minimum 6 godzin (moje mięso spędziło w zalewie całą noc).
Po min 6 godzinach, garnek z zalewą i mięsem postawić na kuchence i doprowadzić całość do wrzenia, od tego momentu gotować 5 minut. Ponownie odstawić do wystudzenia. Mięso w wywarze powinno stać przynajmniej 6 godzin.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podawać cieniutko pokrojone jako wędlinę, można też pokroić grubsze plastry i podać z sosem na obiad. Smacznego!
Schab zrobiłam wg przepisu. Jest super! Zarzucam kupowanie wędlin faszerowanych dziwnymi preparatami. To jest to! Jutro przystępuję do zrobienia w taki sam sposób piersi z indyka. Polecam wszystkim. Będziemy zdrowsi!
OdpowiedzUsuńJulia Rol.
To się nazywa komentarz :) Dzięki Julia, cieszę się, że się udał!
OdpowiedzUsuńNie wierzyłam, ale nawróciłam się!!!! Mięsko przepyszne, miękkie i co najważniejsze ---nie jest suche. Wszyscy w domu wcinają ze smakiem, na pewno będę to robić częściej.Ewa
OdpowiedzUsuńWięcej takich komentarzy :) Czytanie to sama przyjemność , dzięki!
UsuńWygląda na przepyszne, ale czy można je zrobić z dużej piersi kurczaka? I czy z tymi samymi dodatkami?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Asia
Sądzę ,że skoro wychodzi z piersi indyka, to powinna i pierś kurczaka się sprawdzić,chociaż nie wiem czy Nigdy nie próbowałam :) A dodatki to sprawa upodobań.Sama jestem ciekawa jak kurak się uda , Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam, tak zrobiłam też karczek ,no i wyszedł pychotka,goście się zajadali ,Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ze smakowało!
UsuńFajny przepis, ja jednak wędzę klasycznie na wędzarni.
OdpowiedzUsuńhttp://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wedliny-domowe
My dopiero przygody z wędzarnią zaczynamy,. A to dobra alternatywa dla tych co wędzić nie maja gdzie. A na stronę już zajrzałam - będę bywać:). Pozdrawiam
UsuńSzósta rano, a ja przypadkiem znalazłam tą stronę i już wiem że będę tu częstym gościem. Schabik wypróbuję jak najszybciej :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMałgorzta.
Miło mi, schab polecam bo to bardzo prosty sposób na smaczną wędlinę. Pozdrawiam
Usuńprzepis bardzo mi sie podoba dzisiaj zrobilam jutro dokoncze ,tylko robilam bez czosnku bo go nie znosze ,mysle ze bedzie dobry ,napisze jak wyszlo .Teresa.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało - ja ten schab bardzo lubię - pozdrawiam ;)
Usuńbardzo smaczne właśnie zrobiłam,mam tylko pytanie czy można zrobić również w soli peklowanej ?chodzi mi o specyficzny smak i różowy kolor
OdpowiedzUsuńNigdy tego schabu z solą peklową nie robiłam, ale myślę, że można tradycyjnie zapeklować - no, może nie bardzo długo tylko jakąś dobę lub dwie a potem jak w przepisie. Powinno wyjść. Ale pewnie trzeba z solą pokombinować, aby za słone nie wyszło ;) Pozdrawiam
UsuńJesli mam mniejszy kawałek, 750 g to gotuje krócej i soli tez musze dac mnie?
OdpowiedzUsuńMniejszy kawałek gotowałam w takiej samej ilości zalewy i tak samo długo. Zwykle staram się jednak mieć kawałek ok 1 kg. Pozdrawiam
Usuńi jeszcze pytanie, czy gotuje sie pod przykryciem bo wtedy woda zaczyna szybciej wrzec...?
OdpowiedzUsuńMożna pod przykryciem jak najbardziej, tylko trzeba pilnować momentu kiedy woda zacznie wrzeć
UsuńJestem cukrzykuem, więc dla mnie taka Wędlina jest super. Nie wiem tylko dlaczego w środku pozostaje różowa, a nie biała jak ba zdjęciu
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał. Co do koloru, to sądzę że dużo zależy od mięsa a i zdjęcia też mogą nieco przekłamywać. Najważniejsze, żeby surowe nie było. Ale robiłam wiele razy i zawsze było dobrze sparzone. Pozdrawiam!
Usuńchciałabym ten przepis wypróbować z szynką, tylko czy się uda?
OdpowiedzUsuńTeż robiłam. Udało się ;) https://www.staregary.pl/2014/03/szynka-10-minutowa-domowa-wedlina.html
UsuńPrzepraszam ale w tym przepisie też jest gotowanie dwa razy po 5 minut. Więc nie rozumiem, że pozostałe przepisy tego typu wywołały takie zdziwienie.
OdpowiedzUsuńNie wiem do jakich komentarzy ten wpis się odnosi. Pozdrawiam!
UsuńMaciek
OdpowiedzUsuńA majonez to do zalewy?
Tak, do zalewy
Usuń