Schab 10 minutowy - domowa wędlina

Ostatnio co jakiś czas pojawiały się w internecie przepisy na domową wędlinę robioną w przedziwny sposób, czyli gotowaną 2x po 5 minut. I przepisy i zdjęcia były na tyle intrygujące, że też postanowiłam spróbować. Korzystałam z dwóch przepisów pierwszy znaleziony na  forum GW , drugi na blogu Damsko - meskie spojrzenie na kuchnię


składniki
1 kg schabu lub pierś z indyka (1kg) 
2l wody 
4 łyżki soli

2 liście laurowe
4 - 6 listków ziela angielskie
1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę
2 łyżki majonezu
1/2 łyżki pieprzu ziarnistego

2 łyżki majeranku

przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon.Wszystkie składniki zalewy  umieścić w garnku. Włożyć mięso i włączyć gaz. Od momentu zagotowania gotować  5 minut. Zalewę z mięsem odstawić do wystudzenia na minimum 6 godzin (moje mięso spędziło w zalewie całą noc).
Po min 6 godzinach, garnek z zalewą i mięsem postawić na kuchence i doprowadzić całość do wrzenia, od tego momentu gotować  5 minut. Ponownie odstawić do wystudzenia. Mięso w wywarze powinno stać przynajmniej 6 godzin.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, osuszyć  ręcznikiem papierowym.  Podawać cieniutko pokrojone jako wędlinę, można też pokroić grubsze plastry i podać z sosem na obiad. Smacznego!







28 komentarzy:

  1. Schab zrobiłam wg przepisu. Jest super! Zarzucam kupowanie wędlin faszerowanych dziwnymi preparatami. To jest to! Jutro przystępuję do zrobienia w taki sam sposób piersi z indyka. Polecam wszystkim. Będziemy zdrowsi!
    Julia Rol.

    OdpowiedzUsuń
  2. To się nazywa komentarz :) Dzięki Julia, cieszę się, że się udał!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wierzyłam, ale nawróciłam się!!!! Mięsko przepyszne, miękkie i co najważniejsze ---nie jest suche. Wszyscy w domu wcinają ze smakiem, na pewno będę to robić częściej.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więcej takich komentarzy :) Czytanie to sama przyjemność , dzięki!

      Usuń
  4. Wygląda na przepyszne, ale czy można je zrobić z dużej piersi kurczaka? I czy z tymi samymi dodatkami?
    Pozdrawiam,
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  5. Sądzę ,że skoro wychodzi z piersi indyka, to powinna i pierś kurczaka się sprawdzić,chociaż nie wiem czy Nigdy nie próbowałam :) A dodatki to sprawa upodobań.Sama jestem ciekawa jak kurak się uda , Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, tak zrobiłam też karczek ,no i wyszedł pychotka,goście się zajadali ,Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis, ja jednak wędzę klasycznie na wędzarni.
    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wedliny-domowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My dopiero przygody z wędzarnią zaczynamy,. A to dobra alternatywa dla tych co wędzić nie maja gdzie. A na stronę już zajrzałam - będę bywać:). Pozdrawiam

      Usuń
  8. Szósta rano, a ja przypadkiem znalazłam tą stronę i już wiem że będę tu częstym gościem. Schabik wypróbuję jak najszybciej :)Pozdrawiam
    Małgorzta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, schab polecam bo to bardzo prosty sposób na smaczną wędlinę. Pozdrawiam

      Usuń
  9. przepis bardzo mi sie podoba dzisiaj zrobilam jutro dokoncze ,tylko robilam bez czosnku bo go nie znosze ,mysle ze bedzie dobry ,napisze jak wyszlo .Teresa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało - ja ten schab bardzo lubię - pozdrawiam ;)

      Usuń
  10. bardzo smaczne właśnie zrobiłam,mam tylko pytanie czy można zrobić również w soli peklowanej ?chodzi mi o specyficzny smak i różowy kolor

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tego schabu z solą peklową nie robiłam, ale myślę, że można tradycyjnie zapeklować - no, może nie bardzo długo tylko jakąś dobę lub dwie a potem jak w przepisie. Powinno wyjść. Ale pewnie trzeba z solą pokombinować, aby za słone nie wyszło ;) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Jesli mam mniejszy kawałek, 750 g to gotuje krócej i soli tez musze dac mnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniejszy kawałek gotowałam w takiej samej ilości zalewy i tak samo długo. Zwykle staram się jednak mieć kawałek ok 1 kg. Pozdrawiam

      Usuń
  12. i jeszcze pytanie, czy gotuje sie pod przykryciem bo wtedy woda zaczyna szybciej wrzec...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pod przykryciem jak najbardziej, tylko trzeba pilnować momentu kiedy woda zacznie wrzeć

      Usuń
  13. Jestem cukrzykuem, więc dla mnie taka Wędlina jest super. Nie wiem tylko dlaczego w środku pozostaje różowa, a nie biała jak ba zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał. Co do koloru, to sądzę że dużo zależy od mięsa a i zdjęcia też mogą nieco przekłamywać. Najważniejsze, żeby surowe nie było. Ale robiłam wiele razy i zawsze było dobrze sparzone. Pozdrawiam!

      Usuń
  14. chciałabym ten przepis wypróbować z szynką, tylko czy się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robiłam. Udało się ;) https://www.staregary.pl/2014/03/szynka-10-minutowa-domowa-wedlina.html

      Usuń
  15. Przepraszam ale w tym przepisie też jest gotowanie dwa razy po 5 minut. Więc nie rozumiem, że pozostałe przepisy tego typu wywołały takie zdziwienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem do jakich komentarzy ten wpis się odnosi. Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Maciek
    A majonez to do zalewy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary