Puree z zielonego grochu
Świetny dodatek do golonki.
składniki
składniki
szklanka zielonego łuskanego grochu
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
majeranek
sól
pieprz
przygotowanie
Groch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą. .Groch namoczyć przez godzinę ( nie jest to konieczne). Wylać wodę z moczenia grochu. Następnie wrzucić do garnka, dolewając 3 razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować do miękkości ( 40 min) . Odcedzić, dodać posiekne lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz, dolać trochę oliwy, wymieszać. Przy pomocy blendera zetrzeć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba, dolać oliwy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam