powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze
Jak zwykle w wolnowarze wygodnie i bez kłopotu. Danie smaczne, chociaż może zamiast boczku, lepszy będzie inny kawałek wieprza.
Przepis pochodzi z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.
składniki
ok 900 g chudego boczku, bez skóry i kości, umytego i osuszonego
1 łyżeczka oliwy
1 cebula, posiekana
1 czerwona papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki
1 żółta papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki
375 g cukinii lub kabaczka, pokrojonej w kostkę
1 bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie)
1/2 słodkiego ziemniaka (opcjonalnie)
3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
400 g puszka pomidorów pokrojonych
150 ml wina czerwonego lub bulionu
1 łyżka mąki kukurydzianej
2-3 gałązki rozmarynu - igiełki oberwane
sól, pieprz.
przygotowanie
Przepis pochodzi z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.
składniki
ok 900 g chudego boczku, bez skóry i kości, umytego i osuszonego
1 łyżeczka oliwy
1 cebula, posiekana
1 czerwona papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki
1 żółta papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki
375 g cukinii lub kabaczka, pokrojonej w kostkę
1 bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie)
1/2 słodkiego ziemniaka (opcjonalnie)
3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
400 g puszka pomidorów pokrojonych
150 ml wina czerwonego lub bulionu
1 łyżka mąki kukurydzianej
2-3 gałązki rozmarynu - igiełki oberwane
sól, pieprz.
przygotowanie
Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. W dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażać, mieszając, przez 5 minut, aż zacznie się brązowić. Dodać papryki, cukinię, bakłażan i czosnek, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, wino lub bulion. Mąkę kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością wody na gładką pastę, dodać do warzyw. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , zagotować.
Włożyć połowę warzyw do misy wolnowaru, na nich ułożyć mięso, przykryć pozostałymi warzywami. przykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 10 - 11 godzin ,aż mięso będzie całkiem miękkie. Jeżeli po ugotowaniu sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy go przenieść na patelnię i odparować. Mięso dzielimy na 4 porcje i podajemy z tłuczonymi ziemniakami i warzywnym sosem.
Uwagi: Warzywa wyszły świetne, mięso bardzo miękkie, ale następnym razem zamiast boczku dam może karczek, jednak mniej tłusty.
Rewelacja!!! Zakupiłam wolnowar i robię kolejną rzecz. Rzeczywiście wszystko jest pyszne, aromatyczne, a mięso mięciusieńkie.Ewa
OdpowiedzUsuńHahaha! A jednak się skusiłaś :) Cieszę się ,że smakuje - takie aromatyczne normalnie nie wychodzą !
Usuńdzień dobry jaka porcja mięsa nadaje się do tego przepisu? i czy karkówka będzie ok?
OdpowiedzUsuńJoanna
Moim zdaniem karkówka też będzie ok. A przepis jest na ok 900g mięsa
Usuń