Pieczeń wołowa w wolnowarze
Bardzo prosty przepis, nie wymaga wcześniejszego obsmażania mięsa. Mięso było niezwykle miękkie, nie dawało się kroić w plastry gdyż rozpadało się na drobne kawałki. Sos wyszedł aromatyczny, jeżeli wyda nam się zbyt rzadki, można go przełożyć na patelnię i na niej i doprawić i zagęścić masłem zmieszanym z odrobiną mąki.
przepis Food.com
składniki (na 4 porcje)
1000 g kg chudej wołowiny na pieczeń ( u mnie antrykot)
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
1/4 szklanki oleju roślinnego
1/4 szklanki keczupu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 - 3 świeżego
1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki
1 łyżeczka musztardy
kieliszek czerwonego wina
przepis Food.com
składniki (na 4 porcje)
1000 g kg chudej wołowiny na pieczeń ( u mnie antrykot)
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
1/4 szklanki oleju roślinnego
1/4 szklanki keczupu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 - 3 świeżego
1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki
1 łyżeczka musztardy
kieliszek czerwonego wina
przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć. Umieścić pieczeń w misie wolnowaru. Wymieszać ocet, olej, ketchup, sos sojowy, rozmaryn, czosnek w proszku i musztardę, dodać wino. Polać pieczeń. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8 godzin aż wołowina będzie bardzo miękka. Podawać z tłuczonymi kartoflami i sałatą. Smacznego!
Przesmaczne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mięsa - kruche,soczyste i aromatyczne.
wół wyszedł całkiem, całkiem :)
UsuńA u mnie ładny kawałek wołowiny w zamrażarce czeka na pomysł. I jest!!! Jak znalazł. Jak zrobię to napiszę jak wyszło.Ewa
OdpowiedzUsuńno to czekam :)
UsuńEwa. Mięso niestety nie było tak miękkie jak u ciebie, ale to kwestia rodzaju mięsa i "wieku". Jak na mój gust było troszkę zbyt dużo w octu w przepisie, na drugi raz dam mniej.Ja dodałam troche miodu dla złagodzenia smaku. Ogólnie mięsko jest smaczne, nadaje się do jedzenia i na ciepło i na chleb, też wyszło kruche, ale nie aż tak jak u ciebie.
OdpowiedzUsuńZ octem tak bywa, albo się lubi, albo nie. Mnie smak octu zupełnie się rozmył, więc nie było kłopotu.
Usuń