Makaron zapiekany z karczochami
27 marca
4
karczochy
,
kluski i makarony
,
parmezan
,
pomidory suszone
,
seler naciowy
,
z piekarnika
Kolejny przepis w którym wykorzystałam makaron Omnomnom. Tym razem użyłam makaronu Fuzilli - takich zgrabnych świderków. Świetna kolorowa zapiekanka, szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Seler naciowy jest chrupiący i znakomicie uzupełnia się z karczochami i suszonymi pomidorami. Makaron pyszny zaraz po zapieczeniu, ale jeżeli nie zjemy całości - nie mniej smaczny również na zimno. Bardzo polecam!
200 g makaronu np Omnomnom Fuzilli
3 - 4 łodygi selera naciowego
100 g wędliny
250 g karczochów marynowanych w oleju
ok 10 szt. pomidorów suszonych w oliwie
pęczek natki pietruszki
gałka muszkatołowa
pieprz
120 g startego parmezanu lub innego ulubionego sera
można dodać zielone szparagi
można dodać zielone szparagi
przygotowanie
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedzić i zahartować zimną wodą, odcedzić. Warzywa umyć. Seler naciowy obrać, pokroić w cienkie plasterki. pietruszkę posiekać. Wędlinę pokroić w paski. Seler wrzucić na 2 - 3 minuty do wrzątku z odrobiną cukru, odcedzić. Karczochy pokroić na ćwiartki, pomidory pokroić w paski. W misce wymieszać makaron z selerem, wędliną, karczochami, pomidorami i połową pietruszki. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przełożyć do formy do zapiekania posmarowanej masłem. Zapiekankę posypać startym parmezanem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, zapiekać ok 30 minut, aż wierzch się przyrumieni a całość będzie gorąca. Posypać resztą pietruszki i podawać. Smacznego!
Pyszne danie!
OdpowiedzUsuńKarczochy uwielbiam.
W naszym domu też mają duże powodzenie :)
UsuńA ja wolę karciochy.
OdpowiedzUsuńI potem nie ma na karczochy!
Usuń