Makaron z sosem z surowej kiełbasy
Dostałam jakiś czas temu miłą przesyłkę makaronową. Długo zastanawiałam się jakie powinno być pierwsze danie ugotowane z użyciem makaronu Omnomnom. Ponieważ na Durszlaku pojawił się konkurs z wykorzystaniem tego makaronu, postanowiłam wziąć w nim udział. Zadanie konkursowe to makaronowe danie fusion. Biała, polska, surowa kiełbasa, w moim przypadku własnej produkcji, świetnie wpisała się we włoskie smaki. I tak powstała mieszanka kuchni polskiej i włoskiej:) Sos wyszedł bardzo aromatyczny i smaczny. Polecam!
Inspiracją był przepis ze strony All recipes
składniki (4 porcje)
225 g suchego makaronu penne Omnomnom
sos
ok 300 g surowej białej kiełbasy, osłonki usunięte
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka kaparów pokrojone
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki pasty pomidorowej
60 ml czerwonego wina
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 pęczka pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki płatków chili
1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, zmielonego
1 łyżeczka kopru włoskiego, zmielonego
sól do smaku
+ parmezan do posypania
Inspiracją był przepis ze strony All recipes
225 g suchego makaronu penne Omnomnom
sos
ok 300 g surowej białej kiełbasy, osłonki usunięte
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka kaparów pokrojone
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki pasty pomidorowej
60 ml czerwonego wina
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 pęczka pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki płatków chili
1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, zmielonego
1 łyżeczka kopru włoskiego, zmielonego
sól do smaku
+ parmezan do posypania
przygotowanie
Kiełbasę rozdrobnić przy pomocy widelca lub palcami. Na patelnię wlać nieco oliwy, włożyć rozdrobnioną kiełbasę i smażyć na średnim ogniu, aż zrobi się równomiernie brązowa.
Dodać czerwoną cebulę, czosnek i kapary, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową i wino. Dodać pozostałe przyprawy, pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić, zachować trochę wody z gotowania - można nią rozcieńczyć sos jeżeli uznamy, że jest za gęsty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam