Krem cytrynowy - Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów
Dzisiaj kolejne wspólne gotowanie. Marcowe wyzwanie przebiega pod hasłem "Desery bez pieczenia" Pomyślałam, że jak bez pieczenia, to może również szybki ten deser być powinien. I tak trafiłam na przepis Gordona Ramsay'a z książki "Niedzielne przysmaki". Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z herbatnikami lub zjadamy bez dodatków.
składniki:
300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić)
75 g cukru pudru
sok z 1-2 cytryn
herbatniki lub biszkopty jako dodatek
Przygotowanie:
Wlać śmietanę do niedużego rondla, dodać cukier puder i zagotować, nieustannie mieszając, aby cukier się rozpuścił. Kiedy śmietana zacznie bulgotać gotować ją jeszcze przez 3 min., ciągle mieszając.
ORGANIZATORKI :
PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspo t.com
MARTA www.magicznezyciemarty.pl
ZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :
KASIA www.bakeandtaste.blogspot. com
MONIKA www.papryczkaa.blogspot.co m
MAGDA www.only-my-simple-kitchen .blogspot.com
GOSIA www.daylicooking.pl
IWONA www.izioni-smaki.blogspot. com
EWA www.ewakuchennie.blogspot. com
JUSTYNA www.tysiagotuje.pl
MARZENA www.zaciszekuchenne.blogsp ot.com
BEATA www.staregary.blogspot.com
PATRYK I ADA www.cookpl.blogspot.com
JUSTYNA www.mamaipomocnicy.blogspo t.com
AGATA www.myszkagotuje.blogspot. com
MAŁGORZATA www.codojedzenia.pl
składniki:
300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić)
75 g cukru pudru
sok z 1-2 cytryn
herbatniki lub biszkopty jako dodatek
Przygotowanie:
Wlać śmietanę do niedużego rondla, dodać cukier puder i zagotować, nieustannie mieszając, aby cukier się rozpuścił. Kiedy śmietana zacznie bulgotać gotować ją jeszcze przez 3 min., ciągle mieszając.
Zdjąć rondel z ognia i wlać do niego sok z cytryny, wciąż mieszając. Śmietana powinna szybko zgęstnieć. Spróbować i jeżeli wydaje nam się za mało kwaśny dodać więcej soku z cytryny. Posset powinien być jednocześnie słodki i cierpki w smaku, a także kremowy.
Odstawić do ostygnięcia na 5 min., a następnie wlać do szklanek. Przykryć folią kuchenną i schłodzić, wstawiając na co najmniej 3 godziny lub noc do lodówki.
Krem zrobi się bardziej sztywny. Wyjąć szklanki z lodówki 15 min. przed podaniem. Smacznego!
Odstawić do ostygnięcia na 5 min., a następnie wlać do szklanek. Przykryć folią kuchenną i schłodzić, wstawiając na co najmniej 3 godziny lub noc do lodówki.
Krem zrobi się bardziej sztywny. Wyjąć szklanki z lodówki 15 min. przed podaniem. Smacznego!
Uwagi: Mój krem wyszedł może ciut zbyt rzadki, ale sądzę,że to wina śmietany której użyłam ( miałam 30%) Mimo tego był pyszny.
tym razem w zabawie udział wzięli
ORGANIZATORKI :
PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspo
MARTA www.magicznezyciemarty.pl
ZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :
KASIA www.bakeandtaste.blogspot.
MONIKA www.papryczkaa.blogspot.co
MAGDA www.only-my-simple-kitchen
GOSIA www.daylicooking.pl
IWONA www.izioni-smaki.blogspot.
EWA www.ewakuchennie.blogspot.
JUSTYNA www.tysiagotuje.pl
MARZENA www.zaciszekuchenne.blogsp
BEATA www.staregary.blogspot.com
PATRYK I ADA www.cookpl.blogspot.com
JUSTYNA www.mamaipomocnicy.blogspo
AGATA www.myszkagotuje.blogspot.
MAŁGORZATA www.codojedzenia.pl
Kocham wszystko, co cytrynowe ! Psinka cudowna <3
OdpowiedzUsuńPs. Kiedy mogę się wprosić na porcję :P ?!
Super muszę spróbować
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo mi smakują cytrynowe smaki:-) Chętnie spróbuję Twój deserek:-)
OdpowiedzUsuńja też jestem za cytryną bardzo :) chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńSuper deser! Chętnie bym zjadła porcyjkę!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kremu cytrynowego, ale pewnie jest pyszny! a psiak genialny !
OdpowiedzUsuńCudowna psinka! Pewnie miała ochotę na taki pyszny krem:)
OdpowiedzUsuńTakiego deseru to jeszcze nie robiłam, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńpiesio <3 a deserk zajadałabym bez niczego, pyszny sam w sobie!
OdpowiedzUsuńCytrynowy deser podbiłaś moje serce ;)
OdpowiedzUsuńboskie zdjęcia :)
Dziękuję wszystkim za komentarze, Cieszę się że Kapsel - to ten futrzasty - zrobił taką furorę :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :) juz czuję ten wspaniały smak :)
OdpowiedzUsuńEwa. Nie mam zwyczaju komentować przed zrobieniem czegoś. Ale dziś zrobiłam ten krem i już z czystym sumieniem mogę powiedzieć-wyśmienita bomba smaku i kalorii. Mnie wyszedł galaretkowaty, wyraźnie kwaskowy.Krem zrobiłam ze śmietany 36%.PYSZNY!
OdpowiedzUsuńMnie tez bardzo smakował, następnym razem zrobię tak jak Ty z 36%. Ale i tak był super :)
UsuńMusi być przepyszny taki krem cytrynowy:)
OdpowiedzUsuńMmm, moje smaki:)) Dziękuję za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuń