Gulasz wołowy z kminkiem
Jeden z lepszych wołowych gulaszy jakie jadłam. Uwielbiam kminek, a w tym daniu jest bardzo, bardzo wyczuwalny. Robiłam ten gulasz w wolnowarze, ale tak samo dobry wyjdzie zapewne i w szybkowarze i robiony tradycyjnie. Przepis znalazłam wksiązce 'Kuchnia Neli" Neli Rubinstein. Bardzo polecam!
składniki
ok 1200g wołowiny (najlepiej łopatki)
2 szklanki drobno posiekanej cebuli
1 - 1 1/2 łyżki stołowej papryki
3 łyżki mąki
1 łyżka kminku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu wołowego
ew 1/2 kieliszka wina
sól
tłuszcz do smażenia
przygotowanie
Wołowinę umyć, pokroić w dużą kostkę (3x3 cm). Posiekaną cebulę przesmażyć na patelni w 3-4 łyżkach masła z oliwą lub na oleju. Dodać 1 łyżkę papryki i dokładnie wymieszać. Smażyć, mieszając i uważając aby nie przypalić papryki, aż cebula nabierze brązowego koloru. Spróbować i ewentualnie dodać więcej papryki i pastę pomidorową. Wyjąć cebulę z patelni i ostawić. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień i na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Smażyć az będzie ładnie zrumienione ze wszystkich stron. Przełożyć całe podsmażone mięso na patelnię ,posypać mąką , posolić, dodać kminek wymieszać . Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć cebulę, na nią mięso. Zalać bulionem ,ewentualnie dodać wino wino. Mięso powinno być prawie zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego!
ok 1200g wołowiny (najlepiej łopatki)
2 szklanki drobno posiekanej cebuli
1 - 1 1/2 łyżki stołowej papryki
3 łyżki mąki
1 łyżka kminku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu wołowego
ew 1/2 kieliszka wina
sól
tłuszcz do smażenia
przygotowanie
Wołowinę umyć, pokroić w dużą kostkę (3x3 cm). Posiekaną cebulę przesmażyć na patelni w 3-4 łyżkach masła z oliwą lub na oleju. Dodać 1 łyżkę papryki i dokładnie wymieszać. Smażyć, mieszając i uważając aby nie przypalić papryki, aż cebula nabierze brązowego koloru. Spróbować i ewentualnie dodać więcej papryki i pastę pomidorową. Wyjąć cebulę z patelni i ostawić. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień i na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Smażyć az będzie ładnie zrumienione ze wszystkich stron. Przełożyć całe podsmażone mięso na patelnię ,posypać mąką , posolić, dodać kminek wymieszać . Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć cebulę, na nią mięso. Zalać bulionem ,ewentualnie dodać wino wino. Mięso powinno być prawie zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego!
Nie znoszę kminku, więc zapewne zrobię gulasz bez niego, ale zrobie na pewno, bo gulasz wołowy uwielbiam, z kaszą, a jakże. Ewa
OdpowiedzUsuńEwa! Jak nie znosisz kminku to ten gulasz nie dla ciebie, a bez kminku to będzie zupełnie inne danie :)
UsuńEwa Będzie gulasz wołowy bez kminku :)
OdpowiedzUsuń