Gulasz wołowy z kminkiem

Jeden z lepszych wołowych gulaszy jakie jadłam. Uwielbiam kminek, a w tym daniu jest bardzo, bardzo wyczuwalny. Robiłam ten gulasz w wolnowarze, ale tak samo dobry wyjdzie zapewne  i w szybkowarze i robiony tradycyjnie. Przepis znalazłam wksiązce 'Kuchnia Neli" Neli Rubinstein. Bardzo polecam!





składniki
ok 1200g wołowiny (najlepiej łopatki)
2 szklanki drobno posiekanej cebuli
1   - 1 1/2 łyżki stołowej  papryki

3 łyżki mąki
1 łyżka kminku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu wołowego
ew 1/2 kieliszka wina
sól

tłuszcz do smażenia 
przygotowanie
Wołowinę umyć,  pokroić w dużą kostkę (3x3 cm). Posiekaną cebulę przesmażyć na patelni w 3-4  łyżkach masła z oliwą lub na oleju.  Dodać 1 łyżkę papryki i dokładnie wymieszać. Smażyć, mieszając i uważając aby nie przypalić papryki, aż cebula nabierze brązowego koloru. Spróbować i ewentualnie dodać więcej papryki i pastę pomidorową. Wyjąć cebulę z patelni i ostawić. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień  i na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Smażyć az będzie ładnie zrumienione ze  wszystkich stron. Przełożyć całe podsmażone mięso na patelnię ,posypać mąką , posolić, dodać kminek wymieszać . Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć cebulę, na nią  mięso. Zalać bulionem ,ewentualnie dodać wino wino. Mięso powinno być prawie   zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10  godzin. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego!







3 komentarze:

  1. Nie znoszę kminku, więc zapewne zrobię gulasz bez niego, ale zrobie na pewno, bo gulasz wołowy uwielbiam, z kaszą, a jakże. Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa! Jak nie znosisz kminku to ten gulasz nie dla ciebie, a bez kminku to będzie zupełnie inne danie :)

      Usuń
  2. Ewa Będzie gulasz wołowy bez kminku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary