Grecka zupa cytrynowa
- Grecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżu
- składniki
- 1,5 litra wywaru z kurczaka
- 1/2 szklanki drobniutkiego ryżu
- 1 jajko
- sok z jednej cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka plasterków cytryny do przybrania
przygotowanie
Ugotować ryż, odstawić. Zagotować bulion. W miseczce ubić trzepaczką jajko i powoli, ciągle ubijając dolewać sok z cytryny. Następnie dodawać stopniowo parę łyżek gorącego bulionu, ciągle ubijając. Mieszaninę jaj i soku przelać ostrożnie do bulionu, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu, uważając by jaja się nie ścięły - nie można już zupy doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą zupę z ryżem, posypaną pietruszką. Smacznego!
Jadłam ją kiedyś i była przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńJa tę zupę bardzo lubię :)
Usuń