Golonka duszona z kapustą - w wolnowarze
Danie w sam raz do zrobienia w wolnowarze. Kapusta, po tylu godzinach duszenia, jest bardzo aromatyczna, co sprawdziłam już wcześniej gotując bigos. Mięso miękkie i różowe w środku co jest zasługą długiego peklowania. Można oczywiście kupić gotową peklowaną golonkę , ale sądzę, że zrobiona w domu będzie lepsza. Wymaga tylko cierpliwości.
składniki (2 duże - 3 małe porcje)
1 duża lub 2 mniejsze peklowane golonki ( ok 1200g ) np z tego przepisu
ok 500 g kapusty kiszonej
kminek
przygotowanie
składniki (2 duże - 3 małe porcje)
1 duża lub 2 mniejsze peklowane golonki ( ok 1200g ) np z tego przepisu
ok 500 g kapusty kiszonej
kminek
przygotowanie
wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku - dowolnie. Na dno misy włożyć kapustę, na niej ułożyć golonkę. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin. Podawać z puree z grochu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam