Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia
Po raz pierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji - Amber, prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga Konwalie w Kuchni. Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :)
Przepis z książki "Chleb" J. Hamelmana
Przepis z książki "Chleb" J. Hamelmana
Przepis i rysunki z bloga Amber
Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„
J. Hamelman
Składniki na 2 chlebki
pâte fermentée
122 g mąki chlebowej
79 g wody
3 g soli
szczypta drożdży
122 g mąki chlebowej
79 g wody
3 g soli
szczypta drożdży
ciasto właściwe
320 g mąki chlebowej
48 g mąki pszennej razowej
255 g wody
6 g soli
3 g drożdży instant
26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek
40 g oliwek nicejskich
całość pâte fermentée
320 g mąki chlebowej
48 g mąki pszennej razowej
255 g wody
6 g soli
3 g drożdży instant
26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek
40 g oliwek nicejskich
całość pâte fermentée
przygotowanie
pâte fermentée
Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta.
Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb.
Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C.
Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.
ciasto właściwe
Włożyć do dzieży wszystkie składniki oprócz pâte fermentée, oliwek i oliwy.
Mieszać całość na pierwszej prędkości 3 minuty, aby składniki się połączyły.pâte fermentée
Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta.
Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb.
Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C.
Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.
ciasto właściwe
Włożyć do dzieży wszystkie składniki oprócz pâte fermentée, oliwek i oliwy.
Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn.
W razie potrzeby skorygować hydrację, dolewając nieco wody.
Po wymieszaniu składników ciasto powinno mieć średnią konsystencję.
Włączyć drugą prędkość i dodawać oliwę.
Mieszać 5-6 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową.
Dodać oliwki i mieszać na pierwszej prędkości,
tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone.
Aby oliwki nie połamały się i nie zabarwiły ciasta
można zastosować następującą technikę podczas końcowego mieszania ciasta.
Kiedy ciasto będzie w pełni wymieszane, przed dodaniem oliwek,
zdjąć je z haka i zrobić w środku otwór.
Wsypać około jednej trzeciej oliwek do otworu i włączyć mikser.
Po 20-30 sekundach wyłączyć mikser, ponownie zdjąć ciasto z haka i zrobić otwór w środku,
wsypać połowę pozostałych oliwek i ponownie włączyć mikser.
Tak samo postąpić z reszta oliwek. Mieszać aż będą równomiernie rozłożone w cieście.
Ciasto przykryć i odstawić do fermentacji na 2 godziny.
Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji, ciasto wyjąć z dzieży na obsypany mąką blat,
delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy, obrócić o 90 stopni znów złożyć na trzy.
Po 2 godzinach ciasto podzielić na pół, lekko zaokrąglić,
położyć złączeniem do dołu na posypanej mąka powierzchni i przykryć folią spożywczą.
Odstawić na 20 minut po czym rozwałkować tak , aby przybrało owalny kształt.
Przykryć i odstawić na godzinę w temperaturze około 24 C.
Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie je rozciągnąć, mniej więcej o połowę.
Uformować wydłużony trójkąt o wysokości równej półtorej długości podstawy,
a następnie naciąć tak jak na rysunku A.
Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły (Rys. B) .
Przełożyć chlebki na ładownik/ łopatę posypaną semoliną lub kaszką kukurydzianą.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C,
naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu,
piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku.
Uwagi
Oliwki można zastąpić anchois, pamiętając że anchois są bardziej słone niż oliwki.
Wierzch ciasta przed pieczeniem można posmarować oliwą
i posypać gruboziarnistą solą i ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem.
Smacznego!
Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Oliwki można zastąpić anchois, pamiętając że anchois są bardziej słone niż oliwki.
Wierzch ciasta przed pieczeniem można posmarować oliwą
i posypać gruboziarnistą solą i ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem.
Smacznego!
Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Wspólnie piekli i zabawę mieli świetną:
Aciri Bajkorada
Aga W sezonie
Amber Kuchennymidrzwiami.pl
Ania Jswm
AniaW Magnolia i rozmaryn
Ankawell Życie od kuchni
Alucha Nie -ład mAlutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Asia Asia’s White Kitchen
Beata Stare gary
Bożena Smakowe kubki
Czekoladka Z miłości do słodkości
Dorota Moje małe czarowanie
Dorota Ugotujmy to
Gosia Co do jedzenia
Kamila Ogrody Babilonu
Małgosia Akacjowy blog
Magda Konwalie w kuchni
Marzena Zacisze kuchenne
MarcinH Grahamka,weka i kajzerka…
Mimbla Pierogi ruskie raz!
Renata Forks’n'Canvas
Wisła Zapach chleba
Żabka Healthy Craving
Beata,
OdpowiedzUsuńidealne,piękne,pyszne!
Podziwiam,bo moje ciasto było mało ,sztywne'.
Dziękuję,że piekłaś.
To ja dziękuję za zaproszenie i nakłonienie do wypieku, sama pewnie nie prędko bym się zdecydowała! A wyszły faktycznie pyszne:)
UsuńPiękne:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękne liście i świetna aranżacja:) Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńDzień był piękny :) Dziękuję !
Usuńfajnie to pieczywo wygląda :) pewnie tak samo dobrze smakuje:)
OdpowiedzUsuńNiestety znika za szybko :) Dobrze,że zdjęcia zdążyłam zrobić :)
UsuńWitaj Beatko! Ciesze sie, ze dolaczylas do nas. Chkebek na drzewie wyglada bosko :) Dziekuje za wspolna akcja i do nastepnych :)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję :)
UsuńMalownicze i apetyczne Twoje fougasse, takie bardzo prowansalskie:-). Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam serdecznie, Ela
OdpowiedzUsuńOby kiedyś prawdziwych prowansalskich dane było spróbować :) pozdrawiam
UsuńBardzo wiosenne te Twoje liście. Pięknie dziękuję za to, że dołączyłaś! Do następnego!!
OdpowiedzUsuńOby nam ta wiosna szybko przyszła :) Do następnego!
UsuńBardzo zgrabne liście :) pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas M.
OdpowiedzUsuńDziękuję, na waszym blogu też piękne widziałam :)
UsuńBardzo apetyczne liście Beatko! Przypadł mi do smaku ten przepis! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńOj, mnie tez bardzo zasmakowało! Pozdrawiam
UsuńPiękne liście!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. :)
Dziękuję, wspólne pieczenie to dobra zabawa !
UsuńJaki piękny, chrupiący liść został Ci po zimie !
OdpowiedzUsuńŚwietna aranżacja !
Miło było piec wspólnie.
Ha ha ha - to jedyny pozimowy jaki się ostał ! Mnie również było miło:)
UsuńLiście powinny być na drzewie ha ha, super to pokazałaś a chlebki bomba !
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny czas.
Udało się :)
UsuńBardzo udane wypieki! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńIdealne liście! Dziękuję za wspólnie spędzony czas!
OdpowiedzUsuńMnie też było miło :)
UsuńPiękne wielkie liście! Gratuluję udanego wypieku! Do zobaczenia za miesiąc!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że kolejne pieczenie będzie równie udane , pozdrawiam :)
UsuńMój doczekał następnego dnia i równie wybornie smakował:-) piękne liście z Prowansji:-) Fajnie było spotkać sie razem w marcowej piekarni:-))
OdpowiedzUsuńmój nie doczekał, muszę upiec jeszcze raz ! do kolejnego spotkania !
UsuńPięknie Ci się upiekły :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję :)
UsuńWyszły perfekcyjnie;)) A te zdjęcia na drzewie fenomenalne;)) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńPogoda mi sprzyjała ! pozdrowienia!
UsuńŚwietne zdjęcie z liściem na drzewie!
OdpowiedzUsuńTwoje fougasse wyszło bardzo kształtne:)
Do następnego!
Piękne :) i jaka ciekawa aranżacja zdjęcie :D Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńBeatko, Twoje fougasse wygląda zachwycająco :-) Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkrótki był jego żywot :)
UsuńPrzepiękny debiut w naszej wirtualnej Piekarni :)
OdpowiedzUsuńCudowne Fougasses upiekłaś !
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za czas wspólnie spędzony na chleba pieczeniu :)
Dziękuję , nie wszystko i nie zawsze tak dobrze się udaje :)
UsuńMmm... Bardzo mi się podoba :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://i-love-cook.blogspot.com/
Chlebek wygląda wyśmienicie. Ma bardzo oryginalny kształt. Super inicjatywa takie wspólne gotowanie.
OdpowiedzUsuńPrzepis jednak wydaje się być dość skomplikowany mimo, że rozpisałaś go bardzo szczegółowo. Obiecuję go wypróbować, więc widząc komentarze nie napracowałaś się na darmo. Czekam więc na swój urlop, bo chyba jednak potrzeba na takie pichcenie więcej czasu.
Dziękuję! To prwda, niektóre z przepisów są nieco wymagające ( głównie czasowo) ale, jaka frajda jak się już upiecze ! Pozdrawiam
Usuń