Azjatycka zupa z pak choi i grzybami shitake
Zupa powstała na bazie bulionu z przepisu na blogu Kwestia Smaku. Dodałam więcej czosnku niż w przepisie i więcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam.
składniki
bulion
1 litr wody mineralnej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka brązowego cukru
4 plasterki chili
4 plasterki imbiru
1 trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej
1/3 cebuli, obranej
Wszystkie składniki bulionu włożyć do garnka i zagotować. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić. Grzyby opłukać pokroić w plasterki. Odciąć dolną część kapusty, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki, osobno odłożyć części białe i zielone. Do bulionu wrzucić grzyby gotować aż zmiękną , dodać białe części pak choi, gotować 3 - 4 minuty, dodać zielone listki i nadal gotować do czasu, aż kapusta będzie miękka. Podawać z dodatkiem kolendry. Można dodać makaron ryżowy, ale nie jest to niezbędne. Smacznego!
bulion
1 litr wody mineralnej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka brązowego cukru
4 plasterki chili
4 plasterki imbiru
1 trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej
1/3 cebuli, obranej
kawałek pora, opłukanego
1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki
1 ząbek czosnku, przepołowiony
1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki
1 ząbek czosnku, przepołowiony
sól do smaku
Dodatki
3 kapustki pak choi
200 g grzybów shitake
kolendra
makaron ryżowy (opcjonalnie)
przygotowaniemakaron ryżowy (opcjonalnie)
Wszystkie składniki bulionu włożyć do garnka i zagotować. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić. Grzyby opłukać pokroić w plasterki. Odciąć dolną część kapusty, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki, osobno odłożyć części białe i zielone. Do bulionu wrzucić grzyby gotować aż zmiękną , dodać białe części pak choi, gotować 3 - 4 minuty, dodać zielone listki i nadal gotować do czasu, aż kapusta będzie miękka. Podawać z dodatkiem kolendry. Można dodać makaron ryżowy, ale nie jest to niezbędne. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam