Arabski serek z jogurtu - labneh
Znakomity , niezwykle prosty do zrobienia serek. Chyba prościej już nie można ! Gotowy jest lekko kwaśny, miękki, doskonały z pitą lub innym rodzajem płaskiego chlebka. Świetna przystawka. Przepis na serek znalazłam na stronie Davida Lebovitz'a
składniki
ok 960 g, pełnotłustego gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
duża szczypta soli
do podania
1/4 szklanki ( 40 g), drobno pokrojonych rzodkiewek
1 łyżka drobno pokrojonej w kostkę szalotki , dymki , czosnku
2 łyżki drobno pokrojonej marchewki ( obranej )
Oliwa z oliwek extra virgin
przyprawy takie jak zatar, sumak lub dowolne świeże zioła
przygotowanie
sito wyłożyć paroma warstwami gazy lub chustą serowarską. Umieścić nad miską lub garnkiem w którym będzie się zbierać serwatka.
Wymieszać jogurt z solą , a następnie przełożyć jogurt na wyłożone sitko. Zawinąć końce gazy i wstawić z miską do lodówki na 8 do 12 godzin . Jeżeli chcemy aby serek był bardziej gęsty możemy osączać go przez 24 godziny.
Po tym czasie serek odwinąć z gazy i przełożyć do miski. Serwatkę możemy użyć np do zupy, lub zrobienia domowego serka ricotta.
Przed samym podaniem wymieszać serek z warzywami i przyprawami, polać oliwą.
Jeśli chcemy dodać inne warzywa , użyć maksymalnie 1/2 szklanki (ok 75 g ), posiekanych warzyw łącznie. To również doskonały dodatek do kanapek. Smacznego!
składniki
ok 960 g, pełnotłustego gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
duża szczypta soli
do podania
1/4 szklanki ( 40 g), drobno pokrojonych rzodkiewek
1 łyżka drobno pokrojonej w kostkę szalotki , dymki , czosnku
2 łyżki drobno pokrojonej marchewki ( obranej )
Oliwa z oliwek extra virgin
przyprawy takie jak zatar, sumak lub dowolne świeże zioła
przygotowanie
sito wyłożyć paroma warstwami gazy lub chustą serowarską. Umieścić nad miską lub garnkiem w którym będzie się zbierać serwatka.
Wymieszać jogurt z solą , a następnie przełożyć jogurt na wyłożone sitko. Zawinąć końce gazy i wstawić z miską do lodówki na 8 do 12 godzin . Jeżeli chcemy aby serek był bardziej gęsty możemy osączać go przez 24 godziny.
Po tym czasie serek odwinąć z gazy i przełożyć do miski. Serwatkę możemy użyć np do zupy, lub zrobienia domowego serka ricotta.
Przed samym podaniem wymieszać serek z warzywami i przyprawami, polać oliwą.
Jeśli chcemy dodać inne warzywa , użyć maksymalnie 1/2 szklanki (ok 75 g ), posiekanych warzyw łącznie. To również doskonały dodatek do kanapek. Smacznego!
Pięknie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam i najczęściej robię labneh,choć klasyczny serek też smacznie mi się udaje.
Dziękuję , ja od teraz też wielbicielką się stałam :)
OdpowiedzUsuń