Zupa kalafiorowa z dodatkiem sera
Kolejny przepis na zupę z wolnowaru. Tym razem kalafiorowa nieco inaczej robiona niż zwykle, gdyż z dodatkiem sera. Tak jak i pozostałe przepisy, i ten można bez problemu zrobić metodą tradycyjną. Sycąca zupa na zimowe dni.
Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.
składniki (4 porcje)
25 g masła
1 łyżka oliwy
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 nieduży ziemniak 150 g , pokrojony w kostkę
600 ml bulionu
1 łyżeczka musztardy
3 łyżeczki sosu Worcestershire
50 g parmezanu lub cheddara, starte
200 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
ok 150 ml śmietany
sól, pieprz
grzanki do podania
przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i ziemniaki, smażyć przez ok 5 minut aż nieco zmiękną.Dorzucić kalafior, sos Worcestershire, musztardę, bulion i ser. Zagotować. Przelać do wolnowaru, przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować , dodać mleko i gotować na ustawieniu high przez 15 minut. Doprawić gałką. Podawać zupę z grzankami, polaną śmietaną. Smacznego !
Uwagi: Nie dodawałam mleka, dałam więcej bulionu (ok 1200 ml) . Zupa i tak wyszła dosyć gęsta. Podawałam polaną śmietaną i pesto, posypane płatkami chili. Moja zupa gotowała się dłużej, bo ok 8 godzin - tryb nocny. Nie zaszkodziło jej to w żaden sposób.
Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.
składniki (4 porcje)
25 g masła
1 łyżka oliwy
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 nieduży ziemniak 150 g , pokrojony w kostkę
600 ml bulionu
1 łyżeczka musztardy
3 łyżeczki sosu Worcestershire
50 g parmezanu lub cheddara, starte
200 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
ok 150 ml śmietany
sól, pieprz
grzanki do podania
przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i ziemniaki, smażyć przez ok 5 minut aż nieco zmiękną.Dorzucić kalafior, sos Worcestershire, musztardę, bulion i ser. Zagotować. Przelać do wolnowaru, przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować , dodać mleko i gotować na ustawieniu high przez 15 minut. Doprawić gałką. Podawać zupę z grzankami, polaną śmietaną. Smacznego !
Uwagi: Nie dodawałam mleka, dałam więcej bulionu (ok 1200 ml) . Zupa i tak wyszła dosyć gęsta. Podawałam polaną śmietaną i pesto, posypane płatkami chili. Moja zupa gotowała się dłużej, bo ok 8 godzin - tryb nocny. Nie zaszkodziło jej to w żaden sposób.
wygląda bosko, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, całkiem była smaczna :)
Usuń