Zupa cebulowa z wolnowaru
Wygodny przepis na zupę ze strony Betty Crocker Tak czułam, targając ten gar do domu, że będziemy przyjaciółmi. Zupę cebulową lubię bardzo. Jedyne czego w niej nie lubię, to faza powolnego duszenia i brązowienia cebuli. I właśnie tutaj gar okazał się znakomity. Po nocy spędzonej w wolnowarze, bez mojego udziału, bez mieszania i zastanawiania się czemu to tak długo trwa, cebula była miękka, brązowa i gotowa do zalania bulionem! Nic nie przywarło, nic się nie przypiekło.
składniki (na 8 porcji)
ok 1 kg cebul, przecięte na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki
1/4 szklanki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku
5 łyżek mąki uniwersalnej
3/4 szklanki wytrawnego sherry
1/4 szklanki wody
1 litr bulionu wołowego (4 szklanki)
po 2 kromki bagietki na osobę(około 10 oz)
ser Gruyere lub Chedar starty lub w plasterkach
Świeże liście tymianku, do przyprania
przygotowanie
ok 1 kg cebul, przecięte na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki
1/4 szklanki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku
5 łyżek mąki uniwersalnej
3/4 szklanki wytrawnego sherry
1/4 szklanki wody
1 litr bulionu wołowego (4 szklanki)
po 2 kromki bagietki na osobę(około 10 oz)
ser Gruyere lub Chedar starty lub w plasterkach
Świeże liście tymianku, do przyprania
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Misę wolnowaru lekko polać oliwą. Umieścić cebulę, masło, sól, pieprz i suszony tymianek. W misce dokładnie wymieszać mąkę, sherry i wodę.. Zalać mieszaniną cebulę.
Przykryć gotować w ustawieniu low 9 do 10 godzin lub do czasu, aż cebula będzie miękka i w kolorze głębokiego brązu.
Do gotowej cebuli wlać gorący bulion. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca.
W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron. Posypać równomiernie serem, podpiec ok 1 minuty lub do roztopienia sera. Podawać porcję zupy z 2 grzankami z serem. Posypać świeżym tymiankiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam