Zimowa zupa z wołowiną
W zamrażarce czekał wywar na baranich kościach. Szukałam zupy w której mogłabym go wykorzystać. Dzięki znajomej trafiłam na stronę Kochanie przez Gotowanie, gdzie znalazłam przepis na tę zupę. Łagman - zupa krymskich Tatarów - taką nazwę ma zupa na blogu Kochanie przez Gotowanie. Wprowadziłam nieco zmian w sposobie przygotowania zupy, gotowałam ją w wolnowarze i do takiego gotowania przepis został przeze mnie adaptowany - nie używam więc nazwy z przepisu. Zupa bardzo aromatyczna, sycąca , zimowa w każdym calu. Pyszna!
składniki
500 g wołowiny lub baraniny (użyłam łopatki wołowej)
3 średnie cebule
3 średnie marchwie
5 dojrzałych pomidorów (zamieniłam na puszkę pokrojonych)
10 ząbków czosnku
150 g kapusty
3 średnie ziemniaki
1 czerwona papryka
50 g tłuszczu (użyłam smalcu)
garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania
2 litry bulionu wołowego (miałam wywar na baranich kościach)
ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia)
Przyprawy:
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka soli
gwiazdka anyżu
ew. zyra (doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli nawet nie, to pasował idealnie)
składniki
500 g wołowiny lub baraniny (użyłam łopatki wołowej)
3 średnie cebule
3 średnie marchwie
5 dojrzałych pomidorów (zamieniłam na puszkę pokrojonych)
10 ząbków czosnku
150 g kapusty
3 średnie ziemniaki
1 czerwona papryka
50 g tłuszczu (użyłam smalcu)
garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania
2 litry bulionu wołowego (miałam wywar na baranich kościach)
ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia)
Przyprawy:
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka soli
gwiazdka anyżu
ew. zyra (doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli nawet nie, to pasował idealnie)
przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę 2,5 x 2,5 cm, odłożyć do miski. Cebulę pokroić w pióra, odstawić . Pomidory (jeżeli używamy świeżych) pokroić w ósemki lub w kostkę i wymieszać z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem. Kapustę, paprykę i marchewkę pokroić w drobne paski, zaś ziemniaki w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim partiami wołowinę. Przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu obsmażyć cebulę przez 3 - 4 minuty, dodać ziemniaki, marchew i cebulę, chwile obsmażać mieszając, dodać kapustę, wlać pomidory z czosnkiem, wymieszać. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru przełożyć warzywa z garnka, dodać mięso i przyprawy. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gorącym bulionem zalać mięso z warzywami,dodać pietruszkę, ustawić program wolnowaru na low (80 - 90 st C) i zostawić w spokoju na 8 - 10 godzin.
Do zupy dodajemy osobno ugotowany makaron lub ryż . Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam