Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma
26 lutego
0
baranina
,
czosnek
,
jagnięcina
,
kapusta włoska
,
mięso
,
mięso mielone
,
ryż
,
z piekarnika
Po prostu smaczne gołąbki. Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis na gołąbki znaleziony na stronie o Krymie - Eastway
składniki
składniki
Porcja na 16 gołąbków
500 g tłustej baraniny z karkówki lub mostka
125 ml octu 3%,
200 g ryżu,
40 g masła,
1 średnia cebula,
1 główka kapusty włoskiej lub cukrowej,
500 ml rosołu,
250 ml śmietany,
1 łyżka mąki,
sol, pieprz.
500 g tłustej baraniny z karkówki lub mostka
125 ml octu 3%,
200 g ryżu,
40 g masła,
1 średnia cebula,
1 główka kapusty włoskiej lub cukrowej,
500 ml rosołu,
250 ml śmietany,
1 łyżka mąki,
sol, pieprz.
przygotowanie
Jeżeli mamy baraninę w kawałku to zgodnie z przepisem należy ją sparzyć wrzącym octem oczyścić, pokroić w kawałki, zemleć w maszynce. Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na zloty kolor. Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, osolić, gotować na małym ogniu 10 min.
Przygotować farsz: połączyć baraninę z na wpół miękkim ryżem, dodać przesmażoną cebule, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać.
Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem.
gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 40 min.
gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 40 min.
Śmietanę wymieszać z mąka, zalać potrawę. Zapiekać w piekarniku ogrzanym do
temp. 200 st C ok. 20 min. Dolme podawać w naczyniu, w którym się zapiekały. Smacznego!
temp. 200 st C ok. 20 min. Dolme podawać w naczyniu, w którym się zapiekały. Smacznego!
Uwagi: Nie miałam baraniny tylko jagnięcinę , szkoda, gdyż z baraniną były by niewątpliwie znacznie bardziej wyraziste, a tak były trochę za delikatne. Do farszu dodałam też czosnek i miętę. Pierwszego dnia jedliśmy gołąbki bez śmietany, drugiego zrobiłam ostry sos pomidorowo - paprykowy , na nim ułożyłam upieczone gołąbki , polałam śmietaną i dopiero zapiekłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam