Smarowidło z kaczki, boczku i jabłek czyli rillettes
05 lutego
2
boczek
,
drób
,
jabłka
,
kaczka
,
pasty i smarowidła
,
rillettes
,
w wolnowarze
,
wieprzowina
Pyszny dodatek do chleba.Jak zwykle wolnowar nie zawiódł i spisał się świetnie. Tak jak i wiele innych przepisow z wolnowaru, i ten można bez problemu zrobić metodą tradycyjną. Polecam!
Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis
2 nogi kacze
500 g mało tłustego boczku bez skóry i kości , podzielone na 2 części
1 cebula pokrojona w piórka
1 jablko (np Granny Smith) obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w dużą kostke
3 - 4 gałązki tymianku
250 ml bulionu drobiowego
150 ml wytrawnego cydru
sól, pieprz
przygotowanie
rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na dno misy położyć kacze nogi i boczek. Cebulę i jabłka, równomiernie rozłożyć pomiędzy kawałkami mięsa. Dodać tymianek. W rondelku zagotować bulion z cydrem, dodając sporo soli i pieprzu. Wlać gorący płyn do wolnowaru, przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu high ( 90 - 100 st C) przez 5 - 6 godzin.
Pozostawić do przestudzenia na 30 minut, następnie przenieść mięso na deskę lub do głębszego naczynia. Usunąć skórę i kości z kaczki. Używając widelca i noża porozdzielać mięso na drobne strzępy. Usunąć tymianek. Wyłowić łyżką cedzakową jabłka i cebulę z sosu w wolnowarze, rozgnieść, dodać do mięsa, wymieszać. Spróbować, w razie potrzeby doprawić sola i pieprzem. Rozdzielić mięso do 4 naczynek, lekko ugnieść, zalać sosem pozostałym z duszenia mięsa. Pozostawić do wystudzenia, następnie dobrze schłodzić w lodówce. Trzymać w naczynkach przykrytych folią spożywczą, maksymalnie przez tydzień. Podawać rilletes np. na ciepłych grzankach, z rzodkiewkami i marynowanymi cebulkami. Smacznego!
Wyszło mi to troszkę za rzadkie, odparowałam w garnku, ale efekt końcowy bardzo udany. Coś zdrowszego i nie tak kalorycznego jak smalec. Z dobrym ogóreczkiem konserwowym i ciemnym chlebem....mmmmmm, marzenie!Ewa
OdpowiedzUsuńNo, może najzdrowsze to nie jest,, ale do chleba świetne :)
Usuń