Pieczone ziemniaki - garnek rzymski
Super prosty przepis na bardzo dobre, pieczone w całości, ziemniaki. Przepis ze strony Garnek Rzymski. Jeżeli ktoś szuka przepisów na dania w garnku rzymskim robione, to ten blog jest ich pełen.
składniki
1 łyżka stopionego masła (najlepiej masła klarowanego)
przygotowanie
Garnek rzymski moczyć w wodzie ok 15 - 20 minut.
Ziemniaki dokładnie oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą. Każdy ziemniak naciąć na krzyż (po środku ), ułożyć w garnku i posmarować powierzchnię z nacięciem masłem klarowanym.
Garnek Rzymski z ziemniakami wstawić do zimnego piekarnika.
Ziemniaki piec w temp. 250 st C, około 50 - 60 minut. Podawać gorące jako dodatek do głównego dania, lub z dodatkiem np doprawionego ziołami twarożku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam