Pieczone nogi kacze w azjatyckim stylu
Pyszne danie z kaczych nóg marynowanych w azjatyckich przyprawach. Upieczone nogi maja pyszną i pięknie brązową skórkę. Polecam!
przepis ze strony Food.com
składniki
2 kg nogi kacze
marynata
3 ząbki czosnku
2 gwiazdki anyżu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili
2 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki słodkiego sosu chili
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki wina imbirowego ( zastąpiłam białym winem wymieszanym ze startym imbirem)
przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umyte i osuszone nogi włożyć do marynaty i marynować przez około 8 godzin , co jakiś czas przewracając.
Rozgrzać piekarnik do 160st.C
Wyjąć kaczkę z marynaty i ułożyć na blasze pokrytej folią, lub na blaszce z rusztem (wygodniej)
Piec przez 2 godziny, co jakiś czas odwracając, lub do momentu kiedy mięso będzie bardzo miękkie i ładnie przypieczone. W czasie pieczenia odlewać wytopiony tłuszcz.
Podawać kaczkę z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego!
przepis ze strony Food.com
składniki
2 kg nogi kacze
marynata
3 ząbki czosnku
2 gwiazdki anyżu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili
2 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki słodkiego sosu chili
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki wina imbirowego ( zastąpiłam białym winem wymieszanym ze startym imbirem)
przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umyte i osuszone nogi włożyć do marynaty i marynować przez około 8 godzin , co jakiś czas przewracając.
Rozgrzać piekarnik do 160st.C
Wyjąć kaczkę z marynaty i ułożyć na blasze pokrytej folią, lub na blaszce z rusztem (wygodniej)
Piec przez 2 godziny, co jakiś czas odwracając, lub do momentu kiedy mięso będzie bardzo miękkie i ładnie przypieczone. W czasie pieczenia odlewać wytopiony tłuszcz.
Podawać kaczkę z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam