Perliczka pieczona na ruszcie
Bardzo przyjemny sposób na perliczkę. Tylko sól pieprz i trochę piwa. Masło wstrzyknięte w piersi zapobiegło wysuszeniu mięsa. Perliczka miała pięknie przypieczoną i pyszną skórkę. Bardzo dobra ciepła, ale podana na zimno - nie wiem, czy nie lepsza!
składniki
1 perliczka
główka czosnku
sól
pieprz
papryka (opcjonalnie)
1/2 butelki piwa
1 -2 łyżki stopionego masła
przydatne
strzykawka z grubą igłą
1 perliczka
główka czosnku
sól
pieprz
papryka (opcjonalnie)
1/2 butelki piwa
1 -2 łyżki stopionego masła
przydatne
strzykawka z grubą igłą
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Umyć i osuszyć perliczkę. Natrzeć ptaka z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, można posypać papryką. Do środka włożyć całą główkę czosnku. Nogi perliczki związać kuchennym sznurkiem. Przy pomocy strzykawki (zwykłej albo specjalnej), wstrzyknąć w piersi ptaka masło - w paru miejscach. Ułożyć perliczkę na ruszcie (ruszt na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec w temperaturze 160 st C przez ok 2 godziny. Zaczęłam od pieczenia ptaka ułożonego piersiami do góry. Co pół godziny odwracać mięso, tak aby ze wszystkich stron było pięknie zrumienione. W drugiej godzinie podlewać co jakiś czas piwem. Podawać z ziemniakami i np surówką z fenkuła. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam