Kurczak w czerwonym curry w wolnowarze
22 lutego
6
azjatyckie smaki
,
curry
,
drób
,
kurczak
,
mleczko kokosowe
,
papryka
,
ryż
,
w wolnowarze
Przepis na curry z kurczaka znalazłam w książce "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. Tym razem posłużył on jedynie jako inspiracja do mojego dania. Powód prosty - miałam trochę inne składniki. Efekt był, mimo zmian, udany, więc przepisem się dzielę.
składniki
kurczak podzielony na 8 części, lub 8 dowolnych kawałków kurzych (nogi, uda )
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka pasty pad thai
2 zielone chili pozbawione pestek i posiekane ( zależy jak ostre chili i jak ostre lubimy)
1/2 zielonej papryki
1 cebula pokrojona
400 ml mleczka kokosowego
150 ml bulionu z kurczaka
4 liście limonki kafir
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki sosu rybnego
100 g groszku cukrowego
100 g zielonej fasolki
garść kolendry
przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Rozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili - smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie rumienić.Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać liście limonki, cukier i sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę i groszek i gotować jeszcze 15 minut na ustawieniu high, aż warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą. Smacznego!
składniki
kurczak podzielony na 8 części, lub 8 dowolnych kawałków kurzych (nogi, uda )
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka pasty pad thai
2 zielone chili pozbawione pestek i posiekane ( zależy jak ostre chili i jak ostre lubimy)
1/2 zielonej papryki
1 cebula pokrojona
400 ml mleczka kokosowego
150 ml bulionu z kurczaka
4 liście limonki kafir
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki sosu rybnego
100 g groszku cukrowego
100 g zielonej fasolki
garść kolendry
przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Rozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili - smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie rumienić.Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać liście limonki, cukier i sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę i groszek i gotować jeszcze 15 minut na ustawieniu high, aż warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą. Smacznego!
Pychota!
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry pod każdą postacią.
U Ciebie kurczak tak rozkosznie pławi się w sosie...
Ja też bardzo lubię. A wolnowar jeszcze te smaki wzmacnia :)
UsuńWygląda świetnie, ciekawy przepis. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńDziękuję, przepis tylko przeze mnie nieco zmodyfikowany ale niestety nie mój :)
UsuńTrochę zmodyfikowałam przepis, było na czerwono z papryką czerwoną, bez fasolki, ale wszystkim bardzo smakowało. Polecam ten przepis!!!Ewa
OdpowiedzUsuńBo to takie przepisy które można modyfikować, mój też nie był dosłownie taki jak w książce a wyszło pyszne !
Usuń