Grzanki z jarmużem
Pyszne zielone grzanki, świetna przystawka. Przepis z tej strony
składniki (4 porcje)
kilka liści jarmużu
4 kromki pszennego chleba lub ciabaty
3 ząbki czosnku, w plasterkach
2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polania
sok z połowy cytryny
sól morska i świeżo zmielony pieprz
kilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino)
kilka liści jarmużu
4 kromki pszennego chleba lub ciabaty
3 ząbki czosnku, w plasterkach
2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polania
sok z połowy cytryny
sól morska i świeżo zmielony pieprz
kilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino)
przygotowanie
jarmuż gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 4-5 minut do miękkości, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruby środkowy nerw, a następnie posiekać na grube kawałki. Kromki chleba opiec na patelni grillowej lub wstawić, polane lekko oliwą, pod grill w piekarniku. Podczas gdy chleb jest grillowany, delikatnie podsmażyć plasterki czosnku w oliwie z oliwek, aż będą miękkie, ale przypieczone. Dodać jarmuż i smażyć przez minutę. Wycisnąć sok z cytryny,doprawić solą i pieprzem. Na grzanki położyć jarmuż, ser, skropić oliwą z oliwek i natychmiast podawać. Smacznego!
Ja nie żartuję. Skąd bierzesz jarmuż?
OdpowiedzUsuńJuż odpowiadam, ze strachem oczywiście - Selgros, Real rzadziej, ale też bywa
Usuńchipsy z jarmużu robiłam kiedyś, ale do grzanek bym nie wpadła żeby wykorzystać :) pycha! :)
OdpowiedzUsuńA ja o chipsach tylko czytałam :)
UsuńChyba juz wszystko z jarmuzu robilam,ale na kanapki nie wpadlam.Pyszny pomysl:)
OdpowiedzUsuńTo chyba dobra wymiana - pomysł na temperówkę do marchewki za jarmużowe grzanki!
OdpowiedzUsuń