Fenkuł i czerwone pomarańcze - sałatka
Bardzo lubię surówki i sałatki z fenkułem w roli głównej. Tym razem wpadł mi w oko przepis na surówkę ze strony Smitten Kitchen. A ponieważ sezon na czerwone pomarańcze jeszcze trwa, postanowiłam ją jak najszybciej zrobić. Wersję zgodną z przepisem zrobię innym razem, w dzisiejszej surówce pominęłam cześć składników których akurat nie miałam (orzechy i szalotkę), ale i bez nich wyszła znakomita!
składniki
1 duży fenkuł
3 - 4 czerwone pomarańcze
sok z 1 cytryny
10 lub więcej liści świeżej mięty
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki orzechów laskowych lub włoskich
1 szalotka pokrojona w bardzo cienkie plasterki
otarta skórka z cytryny
sól
pieprz
składniki
1 duży fenkuł
3 - 4 czerwone pomarańcze
sok z 1 cytryny
10 lub więcej liści świeżej mięty
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki orzechów laskowych lub włoskich
1 szalotka pokrojona w bardzo cienkie plasterki
otarta skórka z cytryny
sól
pieprz
przygotowanie
Umieścić orzechy na suchej patelni i prażyć na średnim ogniu, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić. W przypadku korzystania z orzechów laskowych, po podprażeniu zetrzeć z nich wszystkie odstające skórki ( np przez ściereczkę ) Orzechy grubo posiekać , odstawić.
Odciąć dół fenkuła oraz łodygi, wyrzucić. Fenkuł pokroić w bardzo cienkie plastry używając np mandoliny do krojenia warzyw lub nakładki w robocie. Nałożyć do miski, posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Z pomarańczy obciąć skórkę razem z białym - albedo, a następnie nad miską z fenkułem wykrawać cząstki pomarańczy bez błonki. Z tego co zostanie, wycisnąć do miski resztę soku.
Dodać szalotkę, listki mięty,orzechy, polać oliwą z oliwek wymieszać. Posypać otartą skórką z cytryny. Smacznego!
uwagi: Tak jak pisałam, nie dodałam orzechów i szalotki. Sałatkę posypałam czarnym sezamem, a oprócz świeżych listków mięty, dodałam też mięty suszonej. Wyszła rewelacyjna!
bardzo dawno nie jadłam fenkuła. z chęcią bym się skusiła na taką surówkę :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo odświeżająca :)
Usuń