Domowy biały serek z maślanki
Była w domu maślanka i to dobra bo "od chłopa" , ale powodzenia jakoś nie miała. A ponieważ ostatnio serki białe produkujemy, więc i maślanka została na serek zamieniona. Jak zwykle, na wypadek wszelki, w internecie poszukałam i instrukcję znalazłam tutaj
składniki
1 litr maślanki
przygotowanie
składniki
1 litr maślanki
przygotowanie
Maślankę wlać do garnka i podgrzewać, aż osiągnie 70 stopni. Maślanka się rozwarstwi.
Nie wolno dopuścić do wrzenia. Garnek zdjąć z palnika, przykryć i ostudzić zawartość do temperatury pokojowej.
Wystudzoną, rozwarstwioną maślankę, przelać na sitko wyłożone gazą lub lnianą ściereczką. Pozostawić do ocieknięcia, najlepiej na całą noc.
Z 1 litra maślanki otrzymamy ok. 200 g delikatnego, kremowego sera. Smacznego!
Ciekawe... Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńrobiłam z kwaśnego mleka, wychodził super.. zaraz piszę do męża aby kupił maślankę:) sernik z takiego sera to rarytas:))))
OdpowiedzUsuńZ kwaśnego jest chyba zdecydowanie bardziej kwaśny (robilam 100 lat temu) , ten jest bardzo delikatny i kremowy.
UsuńSuper, taki domowy smakuje mi bardziej od kupnego. :)
OdpowiedzUsuńswietny:) dziekuje za przepis:)
OdpowiedzUsuń