Chleb na zakwasie z ziarnami Hamelman'a
Pyszny chleb z ziarnami. Siemię nadaje i inny smak i piękny kolor. Chleb długo utrzymuje świeżość, świetnie smakuje też w formie grzanek.
składniki
zaczyn
140 g mąki chlebowej pszennej
170 g wody
30g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)
Namoczone ziarno
60g siemię lniane
190g wody
ciasto właściwe
690 g mąki pszennej chlebowa
70 g mąki żytniej razowej
110 g ziaren słonecznika (prażone)
50 g sezamu (prażony)
250g namoczonego ziarna (całość)320 g wody
20 g soli
310g zaczynu
przygotowanie
zaczyn
Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej
namoczone ziarnow czasie przygotowywania zaczynu namaczamy ziarno w zimnej wodzie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
składniki
zaczyn
140 g mąki chlebowej pszennej
170 g wody
30g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)
Namoczone ziarno
60g siemię lniane
190g wody
ciasto właściwe
690 g mąki pszennej chlebowa
70 g mąki żytniej razowej
110 g ziaren słonecznika (prażone)
50 g sezamu (prażony)
250g namoczonego ziarna (całość)320 g wody
20 g soli
310g zaczynu
przygotowanie
zaczyn
Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej
namoczone ziarnow czasie przygotowywania zaczynu namaczamy ziarno w zimnej wodzie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
ciasto właściwe
Ziarna słonecznika i sezamu przed wymieszaniem prażyć na blasze w piekarniku nagrzanym do 195 st. C przez 5 minut
Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty, kończymy mieszanie na 2 prędkości kolejne 3 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 2,5 godziny. Po 50 i 100 minutach ciasto złożyć . Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży - Złapać ciasto z jednej ze stron i podnieść mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z ciastem ze wszystkich stron.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.
Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Możemy też chleb piec w foremce. Zalecane jest wstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze 10 stopni, lub do 18 godzin w temperaturze 6 st C) Przed pieczeniem ,jeżeli pieczemy w foremkach, należy je wcześniej ogrzać do temperatury pokojowej. Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę. Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .
Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!
Uwagi: Chleby piekłam na kamieniu. Pierwszy, okrągły, bez kłopotu, gotowy zgodnie z przepisem po 40 minutach. Drugi chleb, podłużny, nie chciał się dopiec od spodu. Po 45 minutach, kiedy góra była pięknie upieczona a spód nadal wydawał się surowy, odwróciłam go po prostu spodem do góry i piekłam przez kolejnych parę minut. Na szczęście nie wpłynęło to na jakość chleba, nie powstał zakalec, chleb był pyszny. Ale warto zawsze sprawdzić spód chleba.
Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Już czuję ten zapach chleba na zakwasie... Mmm; idę swojego głodomora dokarmić. :D
OdpowiedzUsuńszkoda, że już zjedzony :)
Usuńmeraviglioso!!!provero' a realizzarlo a nche io in italia. un caro saluto,peppe.
OdpowiedzUsuńGrazie mille, Pepe! Ringrazio Beata
Usuń