Bułeczki mleczne - Petit Pains Au Lait
Przepis na bułeczki wzięłam ze strony Moje Wypieki. Smaczne, delikatne bułki, idealne z marmoladą. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.
Składniki na 12 bułeczek:
450 g mąki chlebowejSkładniki na 12 bułeczek:
2 łyżeczki soli
1 łyżka drobnego cukru
50 g masła
15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania
przygotowanie
Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem (pominęłam) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.
w maszynie do chleba
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Piękności!
OdpowiedzUsuńPorywam jedną na śniadanie...
Miłego dnia!
Dziękuję i Smacznego!
UsuńEwa. Zrobiłam te bułeczki w niedzielne popołudnie. Pyszne. Delikatne. Poszły od ręki.
OdpowiedzUsuńTo się cieszę :) A w maszynie czy bez?
UsuńEwa. Wyrabiałam w malakserze, jak zawsze(chleby też), a dalej ręcznie,były pulchne i delikatne. Bardzo smaczne.
Usuń