Bułeczki jak pizza czyli pizza rolls
18 lutego
2
bazylia
,
bułki
,
maszyna do chleba
,
na drożdżach
,
pieczywo
,
pizza
,
pomidory
,
ser
,
szynka
,
z piekarnika
Do zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia. Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry pomysł, z którego chętnie skorzystałam.Bułki są bardzo smaczne jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień też wszystkim smakowały. Trzeciego dnia nie było.
Składniki na ok 10 dużych bułek
Ciasto
500g kg mąki chlebowej
325g letniej wody
7 g suchych drożdży
1/2 łyżki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
Sos
puszka pokrojonych pomidorów
sól i pieprz
kilka ząbków czosnku
oliwa
oregano
cebula pokrojona w kostkę
Dodatki
125 g mozzarelli
100 g dowolnej szynki
pęczek bazylii
starty parmezan do posypania
Przygotowanie
Przygotować sos:
Pomidory wraz z sokiem przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos zrobi się gęsty
Wyrobić ciasto:
Metoda pierwsza tradycyjna: Mąkę z solą przesiać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. W kubeczku wymieszać drożdże, cukier i oliwę i wodę. pozostawić na parę minut, a następnie wlać do wgłębienia w mące. Mieszać powoli widelcem, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa zacznie przypominać ciasto, dokończyć wyrabianie rękami. Jeśli ciasto jest za suche, dolać wody. Jeśli zbyt wilgotne - dosypać mąki. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste.
uformować kulę, umieścić w posypanej mąka misce, przykryć ściereczka i umieścić w ciepłym miejscu, do czasu az ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości ok 1 cm.
Ciasto równomiernie posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry wędliny, mozzarelli, posypać bazylią i parmezanem, zwinąć w rulon. Ostrym nożem pokroić na plastry szerokości 2 cm. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut , aż bułeczki nieco podrosną. Piec w temperaturze 225 st C przez ok 15 minut.
w maszynie do chleba
Ciasto można również wyrobić w maszynie do chleba. Wkładamy wszystkie składniki w kolejności podanej w instrukcji (mokre, suche, drożdże) Ustawiamy program wyrabianie i wyrastanie ciasta drożdżowego, po wyjęciu postępujemy zgodnie z wyżej umieszczonym opisem.
Smacznego!
Pizzowe bułeczki - bosko! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :)
Usuń