Zupa pomidorowa z bazylią
Podejrzany i zapamiętany przeze mnie przepis z jakiejś książki- nie potrafię nawet powiedzieć w jakiej
składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 średnia cebula drobno pokrojona
900 g dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pokrojonych
3 ząbki czosnku drobno pokrojone
3 szklanki wywaru drobiowego
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki poszatkowanej świeżej bazylii +parę listków do przybrania
2/3 szkl śmietanki kremówki (opcjonalnie)
sól, pieprz
przygotowanie
Pomidory, jeżeli używamy świeżych, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą,zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i dusić na małym ogniu ok 15 minut. Wlać wino, bulion, dołożyć bazylię i gotować jeszcze 20 minut. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietanką. Podawać posypaną listkami bazylii. Smacznego!
Uwagi Po podsmażeniu pomidorów a przed dodaniem bazylii można pomidory przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. My śmietanę dodawaliśmy prosto do talerzy - smak zupy bez śmietany był bardzo dobry.
Też dodaję bazylię do pomidorowej, fajnie wzbogaca jej smak :)
OdpowiedzUsuńBazylia + pomidory = dobre połączenie :)
Usuń