Zupa koperkowa - najprostsza
Szybka w przygotowaniu, najprostsza pod słońcem zupa. Dobrze jak mamy ugotowany domowy wywar ale z kostki bulionowej też wyjdzie. Zupę można jeść bez dodatków. Może nie jest to zupa najładniejsza, ale smaczna
składniki
1l bulionu drobiowego (może być z kostki ale domowy lepszy zdecydowanie )
duży pęczek koperku
1/3 szklanki śmietany
łyżka masła
sok z cytryny
sól
pieprz
bułka na grzanki , najlepiej czerstwa
przygotowanie
Koperek drobno posiekać. Bulion zagrzać, dodać koperek - zostawić nieco do posypania zupy na talerzach. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 15 min. Dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę. Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, do smaku. Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem. Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam